KINEZE NE IRITIRATI

Zbog povika 'Oslobodite Tibet' završio na policiji

Wu Bangguo Zoran Milanović

Wu Bangguo Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/PIXSELL

Aktivisti Građanske akcije mirno su prosvjedovali na Markovom trgu, no u trenutku dolaska kineske delegacije u Banske dvore zbog povika 'Free Tibet' (Oslobodite Tibet) jednog je njihovog člana privela policija

Posjet visokog kineskog izaslanstva od kojeg hrvatska Vlada očekuje otvaranje novih pravaca gospodarske suradnje zasjenilo je uhićenje jednog aktivista za ljudska prava Građanske akcije koji je goste s dalekog istoka na Markovom trgu dočekao povicima 'Free Tibet' (Oslobodite Tibet).

'Nas 30-ak došli smo mirno izraziti svoje neslaganje sa sadašnjom kineskom politikom u odnosu na Tibet na Markov trg. U trenutku kada je kineska delegacija bila ispred nas, jedan naš član je uzviknuo: 'Free Tibet', zbog čega je reagirala policija', izjavili su organizatori današnjeg prosvjeda u Gornjem gradu.

Aktivist je završio na policiji, a trenutačno čeka na Prekršajnom sudu kako bi mu se izrekla kazna za remećenje javnog reda i mira. Od Policijske uprave zagrebačke doznajemo da je riječ o kršenju članka 13. Zakona o prekršajima javnog reda i mira, koji glasi: Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Zanimljivo je da su aktivisti Građanske akcije istu stvar radili i jučer ispred zgrade Vlade na megafon prozivajući Slavka Linića i Radimira Čačića. Policija tada nije nikoga uhitila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi