podijelili krive testove

Zbog podjele pogrešnih materijala bila je odgođena državna matura, Nacionalni centar tuži školu i traži odštetu

08.04.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) tuži Obrtnu tehničku školu u Splitu i traži nadoknadu u iznosu od 282.755 kuna jer je zbog pogreške ove škole 2017. godine bila odgođena matura iz hrvatskog jezika kako bi se mogli izraditi novi testovi

Državna matura iz predmeta Hrvatski jezika trebala se pisati 19. i 20. lipnja 2017. godine, ali umjesto eseja učenici Obrtne tehničke škole u Splitu 19. lipnja dobili su testove iz Književnosti i jezika, čime je kompromitiran sadržaj, pa je ispit odgođen za 28. lipnja.

Zbog podjele pogrešnih materijala te posljedične odgode ispita NCVVO je imao velike troškove, koji nisu bili predviđeni u proračunu, za tiskanje novih ispita, prekovremeni rad nastavnika u Nacionalnom centru, siguran prijevoz ispita i slično.

Kako navodi nadzornica NCVVO-a, koja je stigla u školu ubrzo nakon što su obavijestili Centar o propustu, utvrđen je niz propusta nastavnika u toj školi, piše Slobodna Dalmacija.

Utvrđeno je kako ispitna koordinatorica, ujedno zaposlenica te škole, kao ni nastavnici, nisu provjerili jesu li uzeli prave kutije iz sefa, već su ih o tome obavijestili učenici nakon što su otvorili ispite. Osim pogrešnih materijala, pisanje eseja na višoj razini u Obrtnoj tehničkoj školi počelo je 15 minuta kasnije, a ne u 9 sati ujutro, kako je bilo službeno određeno.

'Nastavnik se pravdao da je početak pisanja eseja, na zamolbu učenika, odgodio za 15 minuta, bez da je o tome izvijestio ispitnu koordinatoricu', napisala je nadzornica u izvještaju.

Također, utvrđeno je kako jedan od nastavnika nije na vrijeme počeo čitati upute za pisanje više razine eseja, što je pravdao time da se učenici nisu pojavili na vrijeme na ispitu, već je čekao da oni dođu, ali o tome nije obavijestio ispitnu koordinatoricu.

Nadzornica je zaključila kako je ipak postojala prilika da se situacija riješi na vrijeme jer je u toj školi ispite državne mature na osnovnoj i višoj razini polagalo samo 12 učenika. Nadalje, navode kako ih je škola o tome obavijestila 13 minuta nakon što su svi ostali maturanti u Hrvatskoj počeli pisati esej, dok iz škole tvrde da je pogreška utvrđena za nepunu minutu.

U obrani navode kako učenici nisu imali uvid u nastavne materijale. Pogreške su se događale i prije u privatnoj školi u Puli i u V. gimnaziji u Splitu, no NCVVO od tih škola nije potraživao naknadu štete, kažu.

Održana su dva ročišta na Trgovačkom sudu, s time da je zadnje odgođeno za svibanj zbog mogućnosti nagodbe.

Iz NCVVO-a nisu htjeli komentirati slučaj jer traje sudski postupak, kao ni školski čelnik Renato Žuvela, u čijem su se mandatu dogodili propusti na državnoj maturi.