prepisivanje i kazne

Oni koji planiraju varati na državnoj maturi trebali bi razmisliti dvaput jer slijede strože kontrole

18.09.2018 u 22:42

Bionic
Reading

Povodom slučaja varanja na državnoj maturi ove godine na ljetnom i jesenskom roku, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) najavili su strože kontrole iduće godine

'Upoznati smo s novim tehnološkim izazovima i zbog ovog slučaja iduće godine pojačat ćemo sigurnosne mjere', ističe Ana Franić Božić, glasnogovornica NCVVO-a.

Kazna je, kako kaže, nemogućnost polaganja ispita državne mature dvije godine, a propisana je Pravilnikom o polaganju državne mature i Pravilima o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature.

'Nakon slučaja krađe ispita u Puli 2015. godine donijeli smo pravila za sankcioniranje prepisivanja, otuđenja i krađe', naglašava te dodaje kako neke europske zemlje, poput Poljske i Belgije, imaju kaznu od pet godina nemogućnosti pristupanja državnoj maturi.

Od početka državne mature, 2009. godine, pa do danas dva su slučaja kršenja prava njena polaganja. Prvi slučaj zbio se, podsjetimo, prije tri godine, kada je u Puli četvero maturanata uz pomoć majke jednog od njih ukralo ispite u Srednjoj školi Jure Dobrila. Ispite su otvorili i uništili, zbog čega je bilo odgođeno pisanje eseja iz hrvatskog jezika.

Novi slučaj dogodio se na ovogodišnjoj maturi, zbog čega su kažnjene dvije maturantice, a policija dalje istražuje slučaj. Varanje se dogodilo u zagrebačkoj gimnaziji, samo što je jedna maturantica uhvaćena na ljetnom roku tijekom ispita iz matematike, a druga na ispitu hrvatskog jezika na jesenskom roku.

Učenice su se poslužile modernom tehnologijom, kemijskom s kamerom i slušalicama - bubicama kako bi snimile pitanja i dobile točne odgovore. Naime, sve je krenulo porukom poslanom preko WhatsAppa, koju je primilo nekoliko učenika zagrebačke gimnazije u lipnju, a u njoj se nalazila ponuda za rješavanje ispita državne mature po cijeni od 100 eura.

'Dobili smo obavijest o varanju i učenice su pozvane sa strane. Škola je obavijestila policiju, a ispitno povjerenstvo Centra donijelo je Odluku o poništenju ispita i zabrani polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini', objašnjava Franić Božić.

  • +40
Ilustrativna galerija / Maturanti slave zadnji dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic