izvijestili iz vlade

Zbog pada letjelice u Zagrebu sastali se čelnici tajnih službi, MUP-a i MORH-a, otkriveni detalji leta

11.03.2022 u 10:10

Bionic
Reading

U petak ujutro održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava, izvijestili su iz Vlade

Nakon što je u četvrtak navečer u Zagrebu pala neidentificirana letjelica, a pretpostavlja se da bi mogla biti riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje, u petak ujutro održan je sastanak 'nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava'. Kako su izvijestili iz Vlade, sastanak je održan u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'U Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja, g. Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, g. Božinović, ministar obrane, g. Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, g. Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, g. Franjić.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenom padu besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 metara.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući međunarodnu suradnju, posebice s NATO-om, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja', piše u priopćenju Vlade RH.

  • +8
Padobran snimljen tijekom policijskog očevida nakon pada letjelice na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Podsjetimo, u četvrtak oko 23 sata na područje zagrebačkog Jaruna pali su dijelovi zasad neidentificirane letjelice, za koju stručnjak pretpostavlja da je riječ o sovjetskom dronu Tu-141, kakve danas koristi Ukrajina, prilikom čega je na zemlji u ulici kod Studentskog doma Stjepan Radić napravljen krater u kojem su bili dijelovi letjelice, a u blizini i dva padobrana.

'Na mjesto dojave žurno su upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašle krater dok su u široj zoni pronašle dva padobrana, za koja smo također prethodno zaprimili dojave građana. Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja te se obavlja očevid, uz sudjelovanje svih nadležnih službi', navodi se u priopćenju policije. Srećom, u incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba, a oštećeno je nekoliko parkiranih automobila oko mjesta pada.

>>> [FOTO/VIDEO] Snažna eksplozija u Zagrebu: Na mjestu udara pronađeni dijelovi zrakoplova. Na njima su oznake na ruskoj ćirilici i crvena petokraka? Na terenu vojna policija i specijalci

  • +10
Eksplozija na Jarunu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX