zagađenje

Zbog otrovnog smoga u Bangkoku zatvorene škole

30.01.2019 u 11:35

Bionic
Reading

Ukupno 437 škola u Bangkoku zatvoreno je od srijede u podne do petka zbog otrovnog smoga koji muči tajlandski glavni grad od prošle godine, rekle su gradske vlasti

'Kako bi se spriječili ozbiljni zdravstveni problemi među školskom djecom, najbolje je za njih da zasad ne dolaze u školu', rekao je zamjenik bangkoškoga guvernera Kriangyosa Sudlapa novinarima u srijedu.

Bangkoške vlasti nastoje ograničiti problem, a među ostalim planiraju upotrijebiti 50 bespilotnih letjelica za raspršivanje soka šećerne trske - koji se koristi da spušta čestice prašine - širom grada u četvrtak, rekao je Kriangyos.

Indeks kakvoće zraka (AQI) u Bangkoku zadnji je mjesec često premašivao 150 bodova, što označava 'nezdravu' razinu.

Index AQI u srijedu ujutro iznosio je 183.

Mnogi stanovnici Bangkoka nose posebne maske koje filtriraju PM2.5 - čestice smanje od 2,5 mikrometra koje mogu prodrijeti duboko u pluća i potencijalno izazvati smrt od srčanih bolesti, udara, raka pluća, kronične plućne bolesti i respiratornih infekcija.

Prema riječima zamjenika bangkoškog guvernera sadašnji smog uglavnom je posljedica prometa i građevinskih radova. Na bangkoškim ulicama trenutno je oko 10 milijuna vozila.