ONEČIŠĆENJE

Teheran se guši u smogu zbog prometa i industrije

17.12.2017 u 21:56

Bionic
Reading

Teheran, grad s 8,5 milijuna stanovnika, od subote teško diše zbog iznimno visokog atmosferskog onečišćenja zadnjih dana, unatoč ograničenju u automobilskom prometu i u industrijskoj aktivnosti

Vlasti Teherana naredile su u nedjelju da se zatvore osnovne škole i odlučile da će tu mjeru protegnuti na ponedjeljak.

Športska natjecanja koja su se trebala održati u ponedjeljak otkazana su i proširena su ograničenja u prometu, napose je zabranjen promet kamionima.

Koncentracija sitnih čestica (PM 2,5) popela se u nedjelju ujutro na 185 mikrograma po prostornome metru na jugu Teherana i 174 u njegovu središtu, izvijestile su gradske vlasti. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da donja granica bude u prosjeku 25 mikrograma po prostornom metru u 24 sata.

Mnogi stanovnici prijestolnice hodaju po gradu s maskom, a vlasti pozivaju građane osjetljiva zdravlja (djeca, trudnice, stariji i bolesni) da ostanu kod kuće.

Svake godine u ovo doba godine onečišćenje u Teheranu - smještenom na nadmorskoj visini između 1.400 i 1.800 metara - dosegne vrhunac zbog fenomena temperaturne inverzije: hladan zrak u višim slojevima atmosfere sprječava topao i onečišćen zrak da se diže. Ove godine problem pogoršava nedostatak kiše od početka jeseni.