clean air challenge

Smanjenjem smoga možemo uštedjeti 183 milijarde eura

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 11.10.2018 13:15
  • Objavljeno 11.10.2018 u 11:33
Smanjenjem smoga možemo uštedjeti 183 milijarde eura

Smanjenjem smoga možemo uštedjeti 183 milijarde eura

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Smanjenje razine smoga do 2025. godine europskim bi građanima moglo uštedjeti 183 milijardi eura , pokazalo je to novo istraživanje Clean Air Challenge koje je provedeno u suradnji s Deloitteom, a koje je predstavio InnoEnergy (EIT), europski pokretač inovacija na području održive energije

Izvješće pod nazivom Clean Air Challenge, provedeno u suradnji s tvrtkom Deloitte, daje odgovore na nalaze Europske Komisije, prema kojima se zagađenju zraka može pripisati čak 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu. Europsku Uniju to će koštati nevjerojatnih 475 milijardi eura u periodu od 2018. do 2025. godine, što predstavlja 2.9 posto prosječnog godišnjeg BDP-a, priopćili su iz InnoEnergy-a.

Izvješće predstavljeno na ekskluzivnom događaju u Bruxellesu, kojem su prisustvovali vodeći kreatori politika, podrobno razmatra pitanje kvalitete zraka diljem kontinenta - posebno ističe konkretne inovacije i rješenja u prometu i grijanju, kojima bi se europski građani zaštitili od zagađenja zraka i njegovog utjecaja na zdravlje.

Jerzy Buzek, predsjednik Odbora za istraživanje i energetiku u Europskom parlamentu te bivši predsjednik Europskog parlamenta, rekao je kako je zagađenost zraka jedan od najkritičnijih javnozdravstvenih problema ovog stoljeća kojemu se može pripisati 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu, odnosno godišnje preko 400.000 smrtnih slučajeva u Europi.

'Clean Air Challenge izvješće nudi praktična rješenja koja bi mogla poboljšati zdravlje naših građana, a od kojeg bi koristi moglo imati cijelo društvo. Moramo ga početi primjenjivati ​​u cijeloj Europskoj Uniji bez odgode', dodao je Jerzy dok je Diego Pavia, izvršni direktor InnoEnergyja naglasio kako je nedopustivo da zagađenje zraka još uvijek predstavlja značajan rizik za zdravlje naše zajednice.

'Stavljajući na stranu značajne ekonomske troškove, nema razloga da pomoću tehnologije koja nam postaje sve dostupnija, građani ne budu u mogućnosti udisati čisti zrak', poručio je Pavia te nastavio:

'U InnoEnergyju se volimo suočiti s problemima koji nam stoje nad glavom pa niti ovaj problem nije iznimka. Osim što omogućujemo daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli problem i pronašli praktična rješenja, aktivno tražimo prilike kako bismo osigurali investicije i širu podršku ambicioznim tvrtkama koje imaju konkretne planove i dovoljno energije da zaustave daljnje zagađenja zraka'.

Irena Pichola, partnerica i voditeljica Održivog savjetovanja u Deloitteu za Središnju Europu izjavila je kako ne smijemo zaboraviti da slaba kvaliteta zraka drugačije utječe na svakog čovjeka.

'Primjerice, velike su razlike unutar regije u uzrocima i posljedicama zagađenja zraka, pri čemu većina zapadnoeuropskog smoga dolazi od prijevoznih sredstava, dok grijanje proizvodi najviše onečišćenja na Istoku', kaže Pichola.

'Ali kao što je u izvještaju spomenuto, mladi su među najugroženijima, gdje god pogledate. S porastom od 100 jedinica PM-a dolazi do smanjenja prosječne očekivane životne dobi za oko 2.3 godine među djecom u dobi od 5 godina. Ponosni smo što radimo s InnoEnergyjem kako bismo zajedno pronašli rješenja za problem od tako velike važnosti', zaključila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!