Šetači, oprez!

Zbog opasnih klizišta, na zagrebačkom Jelenovcu stabla padaju na šumske staze

13.04.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Popularna zagrebačka šumska oaza Jelenovac već nekoliko mjeseci nije sigurna za šetače i rekreativce koji se ondje opuštaju jer zbog aktivnih klizišta dolazi do samoizvale golemih stabala koja svakih nekoliko dana padnu nasred šumske staze

Dolaskom toplijih dana sve više Zagrepčana vrijeme će češće provoditi u prirodi. No šetači i rekreativci koji su se ovih dana planirali uputiti do Park-šume Jelenovac možda bi ipak trebali dva puta promisliti o tome.

Naime, ondje postoji ozbiljan problem s klizištima zbog kojih dolazi do samoizvale golemih stabala koja svakih nekoliko dana padnu na šumsku stazu. Osim već srušenih stabala, za prolaznike su potencijalno opasna i ona koja nakrivljena samo čekaju makar i mali odron zemlje koji bi ih oborio.

Kako bi se saznalo kad se ova tempirana bomba planira sanirati, tportal šalje upit u Hrvatske šume, iz kojih nam priznaju da se određene nestabilnosti i pomaci tla u šumi Jelenovac sporadično događaju, no da njihova obaveza nije sanacija klizišta, već samo uklanjanje potencijalno opasnih stabala te sanacija i uklanjanje stabala koja su pala preko pješačke staze.

'Svjesni činjenice da je na području Park-šume Jelenovac evidentirano više kliznih ploha i odrona zemlje, vrlo odgovorno i oprezno pristupamo sječi stabala, pogotovo na potencijalnim klizištima i strmim dijelovima terena, gdje stabla još mogu imati funkciju zadržavanja tla, iako je prioritet voditi brigu o sigurnosti ljudi i imovine. Vezano uz navedeno, a i zbog prirodne obnove Park-šume Jelenovac, planirana je sječa stabala tijekom ove godine, koja uključuje i dio prevencije da stabla sama ne padaju i ne predstavljaju opasnost za prolaznike', stoji u odgovoru Hrvatskih šuma.

  • +14
Klizišta i rušenje stabala na Jelenovcu Izvor: tportal.hr / Autor: Tena Škare

Nakon što su nas iz dotične institucije uputili na Odsjek za održavanje klizišta i odvodnju atmosferskih voda javio nam se pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Stjepan Škrapec te nas je preusmjerio na Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Upit smo, dakako, poslali i pročelniku spomenutog ureda Dinku Biliću, koji do danas nije odgovorio.

Škrapec nam je obznanio i kako će se u ponedjeljak održati konferencija za medije na licu mjesta, na kojoj bi Hrvatske šume i Grad trebali pobliže objasniti kada i na koji način planiraju sanirati ovaj ozbiljan problem koji već nekoliko mjeseci ozbiljno ugrožava sigurnost svih prolaznika.