DAN VELIKIH VALOVA

Zbog nevremena na moru jučer spašeno čak 77 osoba

27.08.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Zbog jučerašnjeg jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je nizom akcija traganja i spašavanja te je spašeno čak 77 osoba

Nestali 49-godišnji daskaš iz Poljske, koji je jučer zadnji put viđen kod Bola na Braču, a za kojim je jutros tragao i zrakoplov Obalne straže, doplivao je danas oko podneva do Jelse na Hvaru. Premorenog daskaša jučer oko 18 sati zatekla je jahta koja ga je htjela ukrcati, no on je odbio pomoć. U pomoć je poslano plovilo Lučke ispostave Milna koje je na navedenoj poziciji tragalo do noći, no nije ništa uočeno. Uz zrakoplov, u potragu su jutros bili uključeni plovilo LI Milna i pomorske policije.

Nakon poziva upomoć, jedrilica kod Suska s četiri češka državljanina otegljena je do Malog Lošinja, kao i jedrilica s Unija s tri osobe. Kod Medulina je spašen 11-godišnji daskaš iz Slovenije, a kod Novog Vinodolskog devet kupača. Na otočić Fenera kod Pule nasukao se trimaran s kojeg su spašene četiri osobe.

Kod Oliba se nasukala strana šestometarska jahta s dvoje njemačkih državljana od kojih je jedna osoba lakše ozlijeđena. Pored otoka Žut potonula je dvanaestometarska jedrilica Helena, s koje je sedam čeških državljana neozlijeđeno doplivalo do otoka te su plovilom LK Šibenik prevezeni na Murter.

Dvije osobe na drvenoj devetometarskoj brodici dotegljeni su do sigurne luke zbog kvara motora kod Vrgade. Nadalje, spašene su četiri osobe kod otoka Maun.

Kod otoka Kaprije nasukala se jedrilica Dorado s dvoje poljskih državljana koji su prevezeni do Šibenika.Motornu dvanaestometarsku jahtu sa šest osoba kod Hvara zbog kvara motora oteglila je tvrtka Emergensea, koja je sudjelovala i u odsukavanju jedrilice s dvoje slovenskih državljana na Kornatima.

Zbog kvara motora dvije osobe spašene su u splitskim vratima te pet osoba na jedrilici Totem kod otoka Šolte, koji su otegljeni do Milne na Braču.

Dvoje hrvatskih državljana koji su plutali bez pogona spasio je trajekt s linije Mišnjak – Stinica, a putnički brod Marko Polo tročlanu obitelj s jedrilice ispred Ancone, koje je brod talijanske Obalne straže dalje prevezao do Ancone.

Zbog opasnosti potonuća brod Haris, na kojem je bilo 12 osoba, između Korčule i Mljeta dotegljen je u Korčulu. Na otoku Jakljan nasukala se jedrilica s četiri češka državljana, a na otoku Pagu u Mandrama dvanaestometarska jedrilica.

Jahta John Dory, zastave Dominikanske Republike, nasukala se na otočić Sv. Marinkovac na Paklenim otocima. Osim zapovjednika na jahti se nalazila još jedna osoba koja je zadobila lakše ozljede i prebačena je na Prvu pomoć Hvar.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture upozorava sve nautičare na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva, preporuča kupanje u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.