GREŠKA U SUSTAVU

Zbog liste srama ostali bez posla od 200 milijuna kuna

28.07.2014 u 13:07

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca upozorava da je građevinska tvrtka Osijek Koteks izgubila posao vrijedan 200 milijuna kuna nakon što se njeno ime neopravdano našlo na 'listi srama', odnosno popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Posljednja lista srama koja je trebala biti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće puna je pogrešaka, a neopravdanim uvrštavanjem pojedinih tvrtki na listu ugrožava im se ne samo ugled, već i cjelokupno poslovanje, navodi se u priopćenju HUP-a.

Kao primjer ističu tvrtku Osijek Koteks koja se našla na tzv. listi srama, i to na samom vrhu, iako za to ne postoje razlozi, čime joj je nanesena ogromna, višestruka šteta.

Naglašavaju da je Osijek Koteks uplatio sve plaće radnicima, uključujući i onu za lipanj 2014, što je evidentirano i u nadležnoj Poreznoj upravi. Na zahtjev da im se objasni zašto su se ipak našli na listi, dano im pojašnjenje da su na nju dospjeli 'temeljem nadzora inspektorata iz 2012. i 2013, a koji je sustav arhivirao tek ove godine'.

Nakon prigovora Osijek Koteks je maknut s liste, ali je i nekoliko dana na njoj bilo dovoljno za ozbiljnu štetu. Naime dan nakon što je objavljena tzv. lista srama održan je izvršni odbor jedne od najvećih banaka koji je trebao potvrditi odobrenje garancije za posao od 20 milijuna kuna, no zbog liste srama odustali su od garancije smatrajući da je rizično poslovanje s takvom tvrtkom.

Osijek Koteks zbog toga je izgubio posao vrijedan 200 milijuna kuna, navodi HUP ističući da je 'gotovo sigurno da će 462 radnika ostati bez posla i bez plaće u sektoru koji je ionako prepolovljen uslijed teških posljedica krize'.