BURNI PETAK

Zbog Glavaša u Saboru vika i opomene!

28.09.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Samo koji sat nakon što su sjednicu započeli stankom, saborski zastupnici dočekali su i drugu stanku, koju je ovaj put zbog 'uvrede Branimira Glavaša i Domovinskog rata' zatražio HDSSB

'Nakon slučajne države i pravog tužibabstva vlastitog naroda u Berlinu kada je rečeno da je hrvatska nacija paradoks, moram izraziti neke zaista paradoksalne stvari koje se tiču Vlade, uprave i svega onoga što čine vlastodršci Republike Hrvatske. Sama činjenica da u ocjeni stanja piše da u postupku rješavanja doplatka za djecu sudjeluje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je paradoks. Veći je paradoks što Zavod za mirovinsko svake godine izvještava o tome da se u RH isplati preko 100 milijuna kuna nepripadnih mirovina', kazao je tijekom rasprave o izmjenama Zakona o doplatku za djecu HDSSB-ov Boro Grubišić, čime je započela 'svađa' koja je završila vikanjem i opomenom.

Naime, na takve Grubišićeve riječi odlučila je reagirati HNS-ov Nada Turina Đurić. 'Zar ne mislite da je veliki paradoks da u je ovoj državi osnivač i predsjednik jedne stranke kojoj pripadate čovjek koji je osuđen za ratni zločin', kazala je HNS-ovka, zbog čega su se na noge digli HDSSB-ovci i zatražili stanku zbog 'vrijeđanja Branimira Glavaša i Domovinskog rata'.

'HDSSB nije stranka ratnog zločinca niti je Branimir Glavaš ratni zločinac. Predsjednik HDSSB-a je Vladimir Šišljagić i svi zastupnici HDSSB-a su bili sudionici Domovinskog rata. Utemeljitelj HDSSB-a je hrvatski general Branimir Glavaš koji je osuđen u montiranom političkom procesu. Krunski svjedok u tom procesu, koji je protiv Glavaša vodio Ivo Sanader zato jer je Glavaš napustio HDZ, Fehir, nagrađen je stanom od iste ove države u kojem živi paradoksalni narod, koji živi u slučajnoj državi. Ne dvojim da je u ratu bilo kaznenih djela, ali to nisu djela Glavaša, Gotovine i onih koji su stvarali ovu državu', kazao je nakon pauze HDSSB-ov Zoran Vinković

S obzirom na to da je sa saborske govornice Vinković vikao, reagirao je i predsjedavajući Josip Leko.

'Vaša verbalna agresija na kolege ne pomaže u argumentaciji koju biste vi htjeli reći u obranu svoje stranke. Sada vam dajem opomenu zbog diskvalifikacija sudova. Trebali ste reći 'po mom mišljenju', ali ne nama nametati tvrdnju', kazao mu je Leko, nakon čega mu je Vinković pokušao dobacivati iz klupe.

'Sjedite, budite dobri i sjedite', pokušao je Leko primiriti Vinkovića.

Za riječ se javila i HNS-ova Nada Turina Đurić. 'Pokazali ste da ne poštujete pravni sustav RH. Za vas ne vrijedi zakon ni Ustav, što ste pokazali noseći bedževe koje imate na reverima (op. a. - 'Heroj, a ne zločinac'). Ako nije paradoks da jedna stranka koja ima zastupnike u Saboru koji s nama donose zakone, ne priznaje odluke Vrhovnog suda, ako to nije paradoks, onda ne znam što jest. HNS ne može prihvatiti ovaj način komunikacije u Saboru. Neprestane diskvalifikacije kolega u Saboru... Ako mislite da ćete galamom i silovanjem demokracije nešto postići, moram vam reći da nećete imati našu podršku u tome', zaključila je Turina Đurić.

Primiriti dvije strane pokušala je i HDZ-ova Martina Banić. 'Žao mi je što je ovako važna tema kao što je Zakon o dječjem doplatku završila na rubu incidenta. Žao mi je da ljudi koji koalicijski partneri dobro surađuju na lokalnim razinama u Osijeku, da se ne mogu dogovoriti u ovom visokom domu', kazala je Banić, predloživši da se Vinković sastane s Vesnom Pusić pa da razriješe neke stvari.

Sličnu stvar primijetio je i HDZ-ov Gordan Jandroković. 'Zaista je čudno da su te dvije stranke u Osijeku u koaliciji, a ovdje kolegica HDSSB optužuje da je stranka ratnog zločinca, da ne poštuju hrvatsko pravosuđe i državu', rekao je Jandroković.

Odgovorio im je Vinković, podsjetivši da je HDZ u prošlom mandatu bio sa svim i svakim u koaliciji i da je tada HDZ spriječio tada vladajuće da 'Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina stvore uvjete za novu SAO Krajinu'.