sveukupno 6 tisuća

Zbog evakuacije američka vojska šalje dodatne trupe u Kabul

16.08.2021 u 23:08

Bionic
Reading

Američka vojska izvijestila je da je dosad u zračnoj luci u Kabulu u sklopu operacija evakuacije raspoređeno oko 2500 vojnika.

U sljedeća 24 sata onamo će biti poslane dodatne snage, pa će se broj vojnika povećati na više od 3000, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Za nekoliko dana na licu mjesta bi trebalo biti oko 6000 američkih vojnika. Oni će osiguravati zračnu luku i organizirati evakuaciju američkih građana i Afganistanaca koji su radili za američke vojne snage.

Kirby je potvrdio i informacije o tomu da su se u zračnoj luci dogodili incidenti koji su rezultirali pogibijom dvojice naoružanih Afganistanca. Ubili su ih američki vojnici.

Po prvim informacijama, nijedan smrtno stradali Afganistanac nije pripadnik talibanskih militanata. Kirby je pojasnio da su vojnici iskoristili svoje pravo na samoobranu, ne navodeći pojedinosti.

Kaos na aerodromu u Kabulu snimljen iz satelita Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Govoreći o kaotičnim scenama u zračnoj luci Kabul u ponedjeljak ujutro, Kirby je rekao da američki vojnici sada surađuju s turskim vojnicima i trupama iz ostalih partnerskih zemalja kako bi se pista raščistila i da bi se omogućio nastavak zračnih operacija.

Kirby je dodao i da su video snimke na kojima se vidi kako se očajni Afganistanci pokušavaju ukrcati u američke transportne avione, a neki i s njih padaju, uznemirujući. Kazao je da ne može potvrditi njihovu autentičnost, no istaknuo je da je vrlo važno ponovno uspostaviti nesmetano funkcioniranje svih operacija u zračnoj luci u Kabulu.