prekinuta šutnja

[VIDEO] Biden došao s odmora, vratio se u Bijelu kuću i obratio se naciji oko kaosa u Afganistanu: Istina je da se ovo dogodilo brže nego što smo očekivali

16.08.2021 u 21:54

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden napokon se večeras obratio naciji i prekinuo šutnju o zbivanjima u Afganistanu. Kazao je da potpuno stoji iza svoje odluke o povlačenju iz Afganistana jer američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti

Biden je kazao kako SAD-u nikada u misiji dugoj 20 godina nije bila namjera uspostava vlasti, već onemogućavanje terorističkih napada na Ameriku.

Kazao je kako je dolsakom na vlast naslijedio ugovor koji je s talibanima u Dohi sklopila administracija njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Obraćanje Joea Bidena naciji Izvor: Društvene mreže / Autor: White house

Kazao je da je mogao taj ugovor prihvatiti ili nastaviti sa sukobima. 'Ili prihvatiti ugovor ili će sukob eskalirati', kazao je.

Biden je istaknuo kako ostaje pri svojoj odluci o povlačenju američkih snaga iz Afganistana, okarakterizirajući tu odluku kao izbor između povlačenja ili povratka u borbu s talibanima usred borbene sezone.

'Stojim u potpunosti iza svoje odluke', rekao je Biden u izjavi iz Bijele kuće.

'Nakon 20 godina, na teži sam način naučio da nikada nije bilo dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga. Zato smo još uvijek tamo.'

Biden je rekao kako je pažljivo odmjerio rizike prije donošenja odluke, ali je priznao da se situacija na terenu razvijala brže nego što je očekivao.

'Planirali smo svaku nepredviđenu situaciju. Ali, uvijek sam obećavao američkom narodu da ću biti iskren s vama. Istina je da se to dogodilo brže nego što smo očekivali', kazao je

.Dodao je i da scene iz Kabula, gdje vlada kaos na aerodromu, izazivaju "grč u želucu".

Otkrio je razloge koji su po njemu doveli do ovoga čemu sada svjedočimo.

'Afganistanski politički čelnici odustali su i pobjegli iz zemlje. Afganistanska vojska se srušila, neki bez pokušaja borbe. Ako ništa drugo, razvoj događaja potvrdio je da je prekid američkog vojnog angažmana u Afganistanu sada bila prava odluka ', Rekao je Biden. 'Američke trupe ne mogu i ne trebaju se boriti u ratu i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe.'

  • +8
Obraćanje Joea Bidena naciji o Afganistanu Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

'Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, dali smo im plaće, oružje, zračne snage, zračnu podršku i šansu da se bore za svoju budućnost, no ne možemo se boriti umjesto njih', kazao je Biden.

Kazao je da je afganistanski predsjednik Gani bio uvjeren da će se afganistanska vojska boriti, no da je bio u krivu.

Biden je priznao 'mnoge pogreške' učinjene u Afganistanu tijekom dva desetljeća američke vojne prisutnosti i preuzeo je određenu odgovornost za trenutnu situaciju. 'Moramo biti iskreni, naša misija u Afganistanu napravila je mnoge pogreške u posljednja dva desetljeća. Sada sam četvrti američki predsjednik koji je predsjedao ratom u Afganistanu. Dva demokrata i dva republikanca. Neću ovu odgovornost prebaciti i na petog predsjednika. Neću zavarati američki narod tvrdeći da će samo još malo vremena u Afganistanu napraviti razliku',rekao je Biden.

Kazao je da će američka vojska narednih dana nastaviti osiguravati evakuaciju američkog osoblja i afganistanskog osoblja. Kaže da su mnogi pitali zašto nisu ranije pokrenuli s evakuacijom civila te dodaje da mnogi od njih nisu željeli otići jer su gajili nadu da do ovoga neće doći.

'Nakon 20 godina krvoprolića nažalost dokazano je da niti jedna vojska nije donijela mir u Afganistan. Dokazalo se da je Afganistan groblje velikih carstava'.

'Neću tražiti da se naša vojska bori u građanskom ratu. To nije u našem državnom interesu. Dao sam obećanje hrabrom muškarcima i ženama da neću riskirati njihove živote. Znam da će moja odluka biti kritizirana. Znam da je ovo ispravna odluka.

'Ja sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i ovo prestaje sa mnom. Duboko sam tužan zbog činjenica s kojima se sada suočavamo. Ali ne žalim zbog svoje odluke da okončam američki rat u Afganistanu', rekao je predsjednik SAD-a.

'Nastavit ćemo podržavati afganistanski narod. Vodit ćemo svojom diplomacijom, međunarodnim utjecajem i humanitarnom pomoći, nastavit ćemo s regionalnom diplomacijom i angažmanom kako bismo spriječili nasilje i nestabilnost. I dalje ćemo se zalagati za osnovna prava afganistanskog naroda, žena i djevojaka, baš kao što govorimo u cijelom svijetu. Bio sam jasan: ljudska prava moraju biti središte naše vanjske politike, a ne periferija. No, način na koji se to može učiniti nije beskonačno vojno raspoređivanje', istaknuo je.

  • +8
Gužva u zračnoj luci u Kabulu Izvor: Profimedia / Autor: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Podsjetimo, američki predsjednik, koji se još nije oglasio o najvećoj krizi u njegovu dosadašnjem mandatu, napustio je rezidencijalno odmaralište Camp David gdje kanio ostati do srijede.

Neočekivano brz pad afganistanske vlade, ulazak talibana u Kabul, kaotične scene na tamošnjem aerodromu, ali i kritike na domaćoj političkoj sceni, Bidenu nisu ostavile mogućnost da se još neko vrijeme ne obrati javnosti.

O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana.

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.