'EKOLOŠKI POREZ'

Zbog emisije CO2 poskupljuju rabljeni automobili?

10.01.2013 u 08:17

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici u Sabor uputiti izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, koje bi mogle razveseliti sve vozače koji voze automobile koji ispuštaju manju količinu CO2

Zbor prilagodbe EU standardima, posebni porez ubuduće bi se utvrđivao na temelju postotka od prodajne ili tržišne cijene, kao vrijednosnog kriterija i ovisno o emisiji C02, kao ekološkog kriterija.

Predviđa se da vozila s malom emisijom C02 budu oslobođena plaćanja posebnog poreza po tom kriteriju, tako da se na motorna vozila koja za pogon koriste dizelsko gorivo i čija prosječna emisija ugljičnog dioksida (C02) iznosi do najviše 85 grama po kilometru i motora vozila koja za pogon koriste benzin, ukapljeni naftni plin ili prirodni plin i čija prosječna emisija ugljičnog dioksida (C02) iznosi do najviše 90 grama po kilometru, ne bi plaćao posebni porez na temelju emisije ugljičnog dioksida (C02). Isto tako, prijedlog je da se za hibridna električna vozila iznos posebnog poreza umanjuje za postotni iznos koji odgovara dosegu vozila u potpuno električnom načinu rada, dok bi vozila koja se isključivo pokreću na električni pogon bila u cijelosti oslobođena plaćanja posebnog poreza na motora vozila.

U Vladi objašnjavaju da na taj način žele potaknuti kupnju ekološki najprihvatljivijih vozila, a takav potez mogao bi se isplatiti jer bi, prema Vladinim procjenama, neki automobili mogli pojeftiniti i do 12 tisuća kuna. S druge strane, zbog emisije CO2 najvjerojatnije će poskupiti luksuzniji te rabljeni automobili.

Vlada bi upućivanjem u saborsku proceduru izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, loše vijesti trebala donijeti stambenim štedišama. Njima se, naime, smanjuje postotak državnih poticajnih sredstava od iznosa raspoložive stambene štednje uplaćene u jednoj godini sa 15 na 10 posto. Maksimalni iznos državnih poticajnih sredstava po jednom stambenom štediši u jednoj kalendarskoj godini iznosit će 500 kuna. Iznos osnovice za izračun državnih poticajnih sredstava ostao je isti, odnosno 5.000 kuna.

Vlada se na takav potez odlučila kako bi 'zašparala' u proračunu, a sve zato što je analizom stambene štednje ustanovljeno da sustav primarno ne služi stambenom zbrinjavanju građana (mali broj sklopljenih ugovora o stambenom kreditu, veliki depoziti) nego je prvenstveno unosan vid štednje za one građane koji nemaju namjeru rješavati svoje stambeno pitanje na ovaj način.

Vlada će na današnjoj sjednici raspraviti i izmjene Zakona o rudarstvu, kojime se među ostalim predviđa ograničavanje vijeka eksploatacije na utvrđenom eksploatacijskom polju na 40 godina.

Osim toga, Vlada će na svojoj sjednici  donijeti odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2013. godine.

Prema toj odluci, pravo na sufinanciranje troškova javnog prijevoza ostvarivao bi učenik koji je u školskoj godini 2012/2013. upisao i redovito pohađa srednju školu, koji kupuje mjesečnu učeničku kartu za sredstva redovitog putničkog javnog prijevoza (autobus ili vlak), a kojemu udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od pet kilometara. Sredstva za troškove prijevoza učenika koji srednju školu pohađaju na njihovom području osiguravala bi se jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu u visini 75 posto cijene mjesečne učeničke karte za vlak, odnosno 75 posto cijene mjesečne učeničke karte za autobus. Ako je cijena mjesečne učeničke karte za autobus veća od maksimalnog iznosa utvrđenog prema relaciji prijevoza od mjesta prebivališta, odnosno boravišta učenika do mjesta škole, sufinancira se 75 posto maksimalnog iznosa. U sufinanciranju preostalog iznosa mjesečne učeničke karte mogu sudjelovati jedinice područne (regionalne) samouprave, prijevoznik i roditelji.

Jedna od Vladinih odluka bit će davanje suglasnosti za nastavak obavljanja pripremnih poslova unosa podataka Popisa stanovništva, za što će se angažirati 100 osoba na razdoblje od četiri mjeseca.