završena rasprava

[FOTO/VIDEO] Burilović nakon višesatne sjednice Sveučilišnog savjeta: V.d. dekan Filozofskog fakulteta Šimpraga je podnio ostavku, o prijavama za seksualno uznemiravanje raspravljali smo - generalno

12.02.2021 u 18:36

Bionic
Reading

Nakon nekoliko sati zasjedanja, završila je sjednica Sveučilišnog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, javlja N1

Kako javlja N1, jedan od zaključaka sjednice je da obnašatelj dužnosti dekana Miljenko Šimpraga više neće biti dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uskoro će na Senatu biti imenovan novi v.d. dekana FFZG-a.

Također je donesena odluka da će status emeritusa bivšem profesoru na Odsjeku za povijest FFZG-a Dragi Roksandiću biti oduzet, ako se u postupku dokaže da je uistinu bilo seksualnog uznemiravanja.

Savjet predlaže da se na Sveučilištu osnuje Povjerenstvo u trajnom statusu koje će razmotriti svaku prijavu za seksualno uznemiravanje te će se tražiti odgovornost za nepokretanje postupka po prijavi.

Senat je također donio odluku da se u kontekstu seksualnih uznemiravaja i postupka postupanja doradi Etički kodeks Sveučilišta.

Također, je rečeno da je 70 godina krajnja dobna granica za za radni odnos na Sveučilištu. Iznimno, profesori i profesorice mogu raditi i iznad te dobne skupine, ali onda se njihov status mora pojasniti. Primjerice, ako rade na određenim projektima mogu raditi, ali sve mora biti točno pojašnjeno, javlja N1.

Na dnevni red će se staviti i točka srozavanje ugleda i stanja na Sveučilištu te perspektive razvoja Sveučilišta.

Burilović nakon maratonske sjednice: 'Savjet je od rektora zatražio da točku o stanju na Sveučilištu stavi na dnevni red Senata'

Izjavu je nakon sjednice dao predsjedatelj Savjeta Luka Burilović. Govorio je o točkama dnevnog reda. "Odluke su se donosile od strane osam članova. Sve točke od dva do pet su donesene jednoglasno. Došli smo do zajedničkih zaključaka i zbog toga sam iznimno zadovoljan. Druga točka dnevnog reda bilo je stanje na Filozofskom fakultetu. Tamo stanje nije dobro i stanje se mora popraviti. Rektor Boras prihvatio je neopozivu ostavku dekana Šimprage. Od rektora Borasa očekujemo imenovanje novog dekana Filozofskog fakulteta", kazao je.

Senat je također donio zaključak da se u kontekstu seksualnih uznemiravaja i postupka postupanja doradi Etički kodeks Sveučilišta. Također, Savjet je od rektora Borasa tražio da točku o stanju na Sveučilište u roku od 30 dana stavi na dnevni red Senata i on je to prihvatio, prenosi Dnevnik.hr

  • +25
Završetak sjednice Savjeta sveučilišta održane na Pravnom fakultetu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Burilović je komentirao je li Boras tijekom rasprave podigao glas i rekao: "Ne možete to tako, ovo je moje Sveučilište". Burilović je rekao kako nije bilo povišenih tonova. "Ja to nisam čuo", kazao je Burilović.

Rekao je kako su o prijavama za seksualno uznemiravanje raspravljali - generalno. "Mi o imenima danas nismo raspravljali", kazao je Burilović odgovarajući na pitanje novinara je li donesena odluka da će status emeritusa bivšem profesoru na Odsjeku za povijest FFZG-a Roksandiću biti oduzet, ako se u postupku dokaže da je uistinu bilo seksualnog uznemiravanja.

"Ukoliko dođe do pravosudnog epiloga razmotrit će se o oduzimanju zvanja, ali ako dođe do sudskih epiloga. Svih zvanja, to ne mora biti samo profesur emeritus. Slučajeva je više", kazao je.

Burilović: Prihvaćena ostavka v.d. dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Miljenka Šimprage Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/Pixsell

Jedan od zaključaka je i da službe sastave popis onih koji su rođeni do 30.09.1950. i koji je njihov radni odnos.

Savjet predlaže i da se na Sveučilištu osnuje Povjerenstvo u trajnom statusu koje će razmotriti svaku prijavu za seksualno uznemiravanje te će se tražiti odgovornost za nepokretanje postupka po prijavi.

Burilović kaže kako napisi o cijeni službenog automobila kojeg koristi nisu točni.