split

Završena obuka pješačkih pukovnija pričuvnog sastava

13.12.2018 u 12:06

Bionic
Reading

U Domu Hrvatske vojske 'General-bojnik Ivo Jelić' u Splitu u četvrtak je obilježen završetak obuke pripadnika Pješačkih pukovnija pričuvnog sastava Oružanih snaga RH

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Siniša Jurković rekao je da su mu dojmovi nakon završetka tog dijela obuke izvrsni jer su nakon godine dana obučavanja pričuve, koja je ponovno ustrojena, vidjeli da je ona važna komponenta HV- a i da je moraju razvijati s obzirom na aktualna krizna događanja u svijetu, uključujući terorizam.

'Smatram da pričuva ima važnu ulogu u održavanju svoje spremnosti, kako bi u određenim momentima i kriznim situacijama mogla pomoći aktivnoj vojsci u izvršavanju svojih zadaća. U godinu dana smo ustrojili šest pješačkih pukovnija na prostoru Hrvatske od Osijeka, preko Karlovca, Zagreba, Pule, Splita, pa sve do Ploča', rekao je Jurković.

Zapovjednik 3. pješačke pukovnije Karlovac, pukovnik Zdravko Šaflin naveo je da su uspješno obučili petstotinjak pričuvnika koji su, rekao je, vrlo motivirani i željni daljnje obuke kako bi proširili svoje sposobnosti i znanja na višu razinu.

Obuka pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske provodila se od 10. listopada do 6. prosinca na vojnom vježbalištu 'Gakovo' za 1. pješačku pukovniji, dok je obuka 2. pješačke pukovnije održana na vojnom poligonu 'Gašinci'. U vojarni 'Josip Jović' na Udbini provedena je obuka 3. pješačke pukovnije, 4. pješačka pukovnija je obuku odradila na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju, dok se u vojarni 4. gardijske brigade 'Pauci' obučavala 5. i 6. pješačka pukovnija.

U samostanu Svetog Ante na Poljudu tim je povodom vojni kapelan fra Božo Ančić služio svetu misu.