'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018'

MORH i HV dobrovoljno daruju krv u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

16.11.2018 u 11:20

Bionic
Reading

Povodom 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska u petak su na pet lokacija diljem Hrvatske organizirali simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom 'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018'

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održava se u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama, koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu.

Krv će se darivati na lokacijama u Zagrebu (Ministarstvo obrane, Dom HV-a 'Zvonimir'), u Vukovaru (vojarna '204. brigade HV'), u Zemuniku (vojarna 'Pukovnik Marko Vukušić'), u Pločama (vojarna '116. brigade HV'), te u Sinju (vojarna '126. brigade HV'.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo, brigadni general Boris Zdilar rekao je kako su u Hrvatskoj vojsci odlučili provesti humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u znak sjećanja na 18. studenoga, stradanje Vukovara i Škabrnje na pet lokacija, među kojima i tri nove vojarne u Pločama, Sinju i Vukovaru ,odnosno u Zagrebu i u Zemuniku kraj Zadra. 

  • +11
Na obljetnicu stradavanja Vukovara vojnici darovali krv Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Očekujemo velik odaziv akciji dobrovoljnog darivanja krvi, jer je to poziv Domovine i jer su Vukovar i Škabrnja simboli stradanja Hrvatske, naglasio je general Zdilar. Upravo je simbolika u tome da vojska danas daruje krv u znak sjećanja na one koji su također dali krv i živote za hrvatsku slobodu, dodao je.