PU ISTARSKA

Završena istraga nad četvoricom koji su pljačkali crkve, zapalili automobil i pri uhićenju ozlijedili trojicu policajaca

26.04.2019 u 12:58

Bionic
Reading

Djelatnici PU istarske javljaju da su dovršili složeno kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca, za čak 17 različitih kaznenih djela

Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU istarske dovršili su složeno kriminalističko istraživanje te su utvrdili sumnju da je 32-godišnji hrvatski državljanin počinio 13 kaznenih djela, i to sedam teških krađa, tri računalne prijevare te po jedno kazneno djelo prisila prema službenoj osobi, neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari i oštećenje tuđe stvari. Zajedno s njim, dva kaznena djela teške krađe počinio je 30-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok su za jedno kazneno djelo teška krađe osumnjičena još dvojica muškaraca, 34-godišnjak i 50-godišnjak.

Naime, 25. travnja oko 4.30 sati, policijski službenici su zatekli 32-godišnjaka, 30-godišnjaka i 34-godišnjaka kako pokušavaju provaliti u klesarsku radionicu, a kako bi spriječio uhićenje, odnosno kako bi spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje, 32-godišnjak je tada udario jednog policijskog službenika u prsa i vrat. U blizini mjesta provale, policijski službenici zatekli su u vozilu Hyundai, pulske registarske oznake, 50-godišnjaka koji je čekao preostalu trojicu muškaraca. Svi osumnjičeni su uhićeni i privedeni u policijsku postaju, a prilikom postupanja 32-godišnjak i 30-godišnjak te trojica policijskih službenika zadobili su ozljede.

Policija tereti 32-godišnjaka da je u noći s 1. na 2. travnja, u mjestu Pićan, provalio u prostorije jedinice lokalne samouprave i župni ured. Osumnjičeni je iz prostorija jedinice lokalne samouprave otuđio prijenosno računalo i novac iz sefa, čime je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Potom je provalio u župni ured, iz kojeg je otuđio ključ vozila te sef s novcem i liturgijskim posuđem. Ukradene predmete smjestio je u vozilo Peugeot, pulske registarske oznake, u vlasništvu 82-godišnjaka te se udaljio s mjesta događaja prema naselju Kukurini, gdje je nasilno otvorio sef i otuđio dio predmeta koji su se nalazili u njemu, a potom je zapalio vozilo i udaljio se u nepoznatom smjeru. U požaru je automobil u potpunosti izgorio, a 82-godišnjaku i župi nastala je materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna.

AKO STE PROPUSTILI:

KOMUNALCI NA TERENU

[FOTO/VIDEO] Na autocesti Rijeka-Zagreb izbjegnuta tragedija; pogledajte kako je cisterna 'zaplesala' i zaustavila se nasred vijadukta

Pogledaj galeriju

Desetak dana kasnije, u noći s 11. na 12. travnja, osumnjičeni 32-godišnjak provalio je u mjestu Loborika u crkvu i otuđio misne kaleže, hostije i druge predmete, čime je župu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Osumnjičeni je nastavio s provalama u sakralne objekte pa je tako zajedno s 30-godišnjakom, u noći s 21. na 22. travnja, u mjestu Sveti Lovreč, provalio u župni ured te je otuđio novac i bankovne kartice, s kojima je u Balama u tri navrata pokušao podići novac. Materijalna šteta, koja je nastala 66-godišnjaku i župi, procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Osumnjičenog 32-godišnjaka sumnjiči se da je provalio i u ugostiteljski objekt u Ližnjanu te trgovinu u Gračišću. U noći s 9. na 10. ožujka, provalio je u ugostiteljski objekt, iz kojeg je otuđio zvučnik, čime je pravnu osobu iz Ližnjana oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je u noći s 24. na 25. ožujka provalio u trgovinu, iz koje je otuđio novac i cigarete te je pokušao provaliti u bankomat postavljen u sklopu trgovine. Time je pravne osobe iz Pazina i Poreča oštetio za više tisuća kuna.

Ovo složeno kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s djelatnicima labinske, pulske, porečke i pazinske policije, a ukupna materijalna šteta koja je nastala procjenjuje se na preko stotinu tisuća kuna. Trojica osumnjičenika su jučer u večernjim satima privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske, dok se nad 32-godišnjakom kriminalističko istraživanje nastavlja.