TVRDE DA NISU KRIVI

Završen dokazni postupak u 'Malom maestru'

25.03.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Ispitivanjem posljednjih svjedoka na zagrebačkome Županijskom sudu danas je završen dokazni postupak na ponovljenom suđenju bivšem potpredsjedniku Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću u slučaju "mali maestro", a na idućem ročištu 28. travnja održat će se završne riječi obrane i tužiteljstva, nakon čega slijedi nova nepravomoćna presuda

Na suđenju, ponovljenom zbog odluke Vrhovnoga suda kojom je ukinuta prijašnja oslobađajuća presuda, Gotovac se tereti da je od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo, a zauzvrat mu je davao informacije i upute kako bi mimo tržišnih uvjeta povoljno stekao dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela "Bellevue" u vlasništvu HFP-a.

Sutkinja Gordana Mihela-Grahovac danas je ispitala posljednju dvojicu svjedoka koji su bili ispitani i na prvom suđenju - bivšeg ravnatelja splitske Lučke uprave i direktora Nogometnog kluba Hajduka, a danas državnog tajnika u Ministarstvu turizma Branka Grgića, te Matu Čuljka, koji je u Fondu radio na prodaji Dalmacijevina i pripremanju natječaja.

Budući da je obrana nakon toga zatražila malo više vremena za pripremu završnih riječi, sutkinja je iduće ročište najavila za 28. travnja.

Kao i na prvom suđenju, Gotovac i Stanić tvrde kako nisu krivi za primanje mita i zloporabe položaja, to jest davanje mita i poticanje na zloporabe.

Prijašnja presuda ukinuta je zato što je Vrhovni sud ustvrdio kako je sudsko vijeće pogrešno zaključilo da sadržaj telefonskih razgovora, u kojima Gotovac obavještava Stanića o postupku privatizacije Dalmacijavina, nije poslovna tajna te da Gotovac nije zloporabio položaj, nego je samo prekršio etički kodeks državnih službenika, što nije kazneno djelo.