PRVI PUT NAKON NESREĆE

Zaustavljeno curenje nafte u Meksičkom zaljevu!

15.07.2010 u 22:19

Bionic
Reading

Dopredsjednik British Petroleuma Kent Wells objavio je da je prvi put u nekoliko mjeseci iz pukotine u Meksičkom zaljevu prestala curiti nafta u ocean. Za to je zaslužan poseban poklopac na bušotini

Bio je to rezultat testa koji su u BP-u ponavljali mjereći tlak u bušotini. Visok tlak značio je da je bušotina ispunjena naftom, a niski tlak značio je da je nafta curila izvan iz bušotine.

Podaci se detaljno proučavaju svakih šest sati. U slučaju da se nakon šest sati pokaže da nafta curi iz bušotine, test se prekida. Što dulje test traje, to su bolje indikacije za to da naftu u bušotini zadržava posebno izrađen poklopac.

Poklopac je postavljen početkom tjedna, nije nikada bio isproban na tolikoj dubini i u takvim uvjetima, tako da nije bilo sigurno kako će zadržati naftu u bušotini.

BP planira zatvoriti sve ventile na poklopcu kroz koje bi nafta mogla iscuriti, rekao je Admiral Thad Allen. Znanstvenici i strojari će promatrati svakih šest sati tlak i ocjenjivati situaciju. Ako se dogodi slučaj da je tlak prenizak, test će se odmah zaustaviti - rekao je Allen.

Test s posebnim poklopcem za bušotinu