PRESUDA U RIJECI

Zatvorska kazna trojcu za planiranje atentata

08.06.2010 u 16:27

Bionic
Reading

Vjekoslav Vuković (38), pomoćnik ministra sigurnosti BiH i njegov rođak Ivan Filipović (39), nekadašnji pripadnik HV-a i trener hrvatske juniorske boksačke reprezentacije, nepravomoćno su danas na Županijskom sudu u Rijeci osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, dok je Robert Dragin (42) osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina i tri mjeseca

Presuda je to sudskog vijeća Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedala sutkinja Jasenka Kovačić. Sudilo im se za planiranje atentata u središtu Rijeke na dvojicu redara, Gluhaića i Marića, u listopadu 2008. godine. Krunski svjedok bio je Čedomir Đukić koji je trebao postaviti bombu pod auto Gluhaića ispred jednog riječkog kluba i daljinskim upravljačem je aktivirati u noći kada bi obojica bila u njemu. No Đukić se predomislio, slučaj prijavio policiji i tako postao policijski pouzdanik kodnog imena Slatki, koji je optužio Filipovića i Dragina da su ga aranžirali za atentat, a Vukovića za posredovanje u nabavci eksplozivne naprave iz Sarajeva.

Utvrđeno je kako je Đukića na teško ubojstvo iz koristoljublja nagovarao Matuljac Robert Dragin, za što je osuđen na šest godina te zbog neovlaštenog posjedovanja oružja na još tri mjeseca zatvora. Otužnica protiv Ivana Filipovića tijekom suđenja je izmijenjena iz poticanja na ubojstvo u posredovanje u nabavci oružja, za što je dobio devet mjeseci zatvorske kazne, kao i doministar sigurnosti BiH Vjekoslav Vuković

Vuković je u pritvoru proveo nepunih mjesec dana od uhićenja krajem 2008. nakon uplate jamčevine od 400.000 kuna, Filipović je pušten iz pritvora prije mjesec dana, dok je Dragin u pritvoru od uhićenja.

Budući da je zbog ovog slučaja, navodno nezakonito, prisluškivan telefon visokog dužnosnika BiH Vjekoslava Vukovića, njegov branitelj Anto Nobilo inicirao je pokretanje tog pitanja u Saboru.