NOVE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA

Zatvoreni španjolski parlament, vrtići i škole; obustavljeni direktni letovi s Italijom

10.03.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Španjolski parlament će na tjedan dana prestati s radom nakon što je u utorak od koronavirusa obolio jedan zastupnik desne stranke Vox, dok su istodobno obustavljeni svi direktni letovi između Španjolske i Italije, iz čijeg je žarišta virus prešao u Španjolsku

Voxov zastupnik Javier Ortega Smith zaražen je koronavirusom te radi od kuće, priopćila je treća stranka po broju zastupnika u parlamentu. Predsjedništvo parlamenta održalo je nakon toga izvanredni sastanak te odlučilo suspendirati sve aktivnosti na tjedan dana.

U Španjolskoj je u utorak bilo 1.500 oboljelih od koronavirusa, od čega polovica u Madridu. Umrlo je 35 osoba. Stalno pristižu vijesti o novim oboljelima. U pokrajini Valenciji zaraženo je dvanaest osoba u jednom domu umirovljenika.

U pokrajinama Madridu i La Rioji te baskijskom gradu Vitoriji-Gasteiz zatvoreni na dva tjedna vrtići, škole i sveučilišta.

Predsjednik španjolskog trgovačkog lanca Mercadone pozvao je stanovnike na racionalno ponašanje nakon što je u nekim trgovinama u Madridu bilo redova i kupnje zaliha u strahu od širenja pandemije. „Došlo je do impulzivne reakcije kupaca zbog vladinih mjera zaustavljanja koronavirusa“, izjavio je Juan Roig, predsjednik Mercadone, prilikom predstavljanja godišnjih rezultata kompanije.

Španjolski premijer Pedro Sánhez u ponedjeljak je najavio mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa. Ministarstvo zdravstva je pozvalo kompanije da uvedu fleksibilno radno vrijeme i omoguće zaposlenicima rad od od kuće. Ne preporučaju se putovanja ako nije neophodno.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Sva sportska natjecanja u Španjolskoj, profesionalna i amaterska, mogla bi se održavati bez publike nakon što je španjolska vlada u utorak pozvala sve sportske saveze da zatvore vrata svojih dvorana i stadiona zbog širenja koronavirusa.

Ubrzo nakon toga je La Liga, organizator prve i druge nogometne lige, izvijestila kako će se iduća dva prevenstvena kola igrati bez publike. Još ranije je potvrđeno da će se nogometne utakmice u europskim natjecanjima između Barcelone i Napolija, Valencije i Atalante te Seville i Rome igrati bez prisustva gledatelja.

Ta mjera stupa na snagu danas pa će zaostala utakmica Eibara i Real Sociedada na rasporedu večeras biti prvi događaj bez publike.