ŠEF POLJSKOG SENATA

'Zatvaramo vrata Unije na dulje vrijeme!'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2012 19:40
  • Objavljeno 14.05.2012 u 15:17
Bogdan Borusewicz

Bogdan Borusewicz

Izvor: tportal.hr / Autor: fakty.interia.p

Visoki poljski državni dužnosnici izrazili su u ponedjeljak u Splitu na konferenciji 'Regionalni razvoj i fondovi Europske unije - prijenos znanja i iskustava Republike Poljske' spremnost svojim iskustvom pomoći Hrvatskoj kako bi pri ulasku u Europsku uniju u što je moguće većoj mjeri koristila sredstva iz fondova EU-a, dok su članovi hrvatske Vlade isticali kako je takva pomoć Poljske iznimno važna

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić naglasio je kako su iskustva Poljske dobrodošla jer Hrvatska ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine očekuje znatno veća sredstva strukturnih fondova EU-a.

'Već u drugoj polovici 2013. godine očekujemo 450 milijuna eura iz EU fondova, a tijekom 2014. godine milijardu i 80 milijuna eura, to su ogromna sredstva i trebamo se pripremiti za njih', istaknuo je Grčić, izrazivši nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u Hrvatskoj u vezi s angažmanom za korištenje pretpristupnih fondova EU, te je u tom kontekstu stavio primjedbu prethodnoj hrvatskoj vladi rekavši kako je potpisano 'samo 37 posto' ugovora za pretpristupne fondove EU-a.

Po Grčićevim riječima, u Hrvatskoj treba ojačati kapacitet na svim razinama u osposobljavanju kadrova za pripremu projekata za fondove EU-a i prihvat sredstava iz tih fondova, a, kako je istaknuo, sadašnjih 350 ljudi na tom poslu treba barem udvostručiti.

Grčić: Razmišljamo o novoj regionalnoj podjeli

'Pregovaramo s Europskom komisijom i o uspostavi jedinstvenog upravljačkog tijela za korištenje EU fondova', istaknuo je Grčić te najavio mogućnost promjene regionalnog ustroja Hrvatske kako bi se ravnomjernije mogla koristiti sredstva EU fondova. Po Grčićevim riječima, Hrvatska će o eventualno novoj regionalizaciji odlučivati u suradnji s Europskom komisijom.

'Ukoliko se Hrvatska opredijeli za novu regionalizaciju, potrebno je da to ne budu samo statističke regije, nego regije s administrativnom snagom, slično kao u Poljskoj', istaknuo je Grčić.

Predsjednik poljskog Senata Bogdan Borusewicz rekao je da se Poljska u pripremama za ulazak u EU teritorijalno preustrojila s 49 vojvodstava na njih 16.

'Hrvatska ulazi u EU u posljednjem trenutku i čini se da je ovo posljednje proširenje, nakon kojeg će vrata EU-a biti zatvorena dulje vrijeme', kazao je on. Pri tomu je istaknuo kako se Poljska zauzima za proširenje EU-a i na ostale zemlje jugoistočne Europe.

Ministrica regionalnog razvoja Republike Poljske Elzbieta Bienkowska preporučila je Hrvatskoj da programira racionalnu potrošnju sredstava iz fondova EU-a, jer primjeri Grčke i Poljske, zemalja koje su, po njezinim riječima, neracionalno trošile sredstva fondova EU, pokazuju do čega takva neracionalnost može dovesti.Poljska bez recesije

'U Poljskoj racionalno koristimo sredstva iz fondova EU-a kako bismo izbjegli krizu i nismo imali recesiju, imamo vlastitu regionalnu politiku, a to znači da za razvoj naših regija koristimo 60 do 50 posto sredstava iz fondova EU-a, a ostala sredstva osiguravamo mi. I za Hrvatsku bi bilo važno da ima sličnu vlastitu regionalnu politiku, a ne da se oslanja samo na fondove EU-a', dodala je.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić naglasio je kako se ulaskom u EU Hrvatskoj pružaju nove prilike, posebice u vezi s kohezijskom politikom EU kojom se raspoređuju sredstva za uravnotežen razvoj regija diljem Europe.

'Hrvatska ne ulazi u EU na valu nekritičkog entuzijazma, nego ulazimo vrlo promišljeno', rekao je Marušić. Po njegovim riječima, Hrvatska će ulaskom u EU nastaviti pomagati zemljama regije na putu u EU i time pridonijeti jačanju stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

U sklopu konferencije potpisana je i deklaracija o suradnji Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske. Deklaraciju su potpisali predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Jacek Protas

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi