TERMOELEKTRANA KOSOVO A

Zatvara se najveći zagađivač u regiji

Bionic
Reading

Građani Kosova i dužnosnici Europske unije pozdravili su najavu vlade Kosova o zatvaranje termoelektrane na lignit Kosovo A, najvećeg zagađivača u regiji, koja se nalazi nedaleko od glavnog grada Prištine, objavili su u nedjelju kosovski mediji

Kosovska vlada obećala je da će zatvoriti tu 40 godina staru termoelektranu, jednu od dvije termoelektrane u zemlji, ali stručnjaci su najavili da bi se to moglo dogoditi najranije 2017. godine.

Do tada bi trebala biti izgrađena nova elektrana kako bi se spriječili mogući problemi u osiguravanju isporuke električne energije, objavila je vlada.

Stručnjaci i dužnosnici EU-a slažu da se je termoelektrana Kosovo A krajnje štetna po okoliš i zalažu se da se zatvori što je prije moguće.

'Plinovi koji se emitiraju iz tog pogona mnogo puta premašuju parametre utvrđene za zaštitu okoliša', rekao je Gëzim Baxhaku, savjetnik kosovskog ministra za ekonomski razvoj.

'Empirijski podaci potvrđuju da je ozbiljnost zagađenosti zraka jedan od razloga za pojavu kardio-respiratornih oboljenja na Kosovu, koja su statistički u većem omjeru nego u susjednim zemljama, posebno u onim općinama koje su najizloženije zagađenju iz Kosova A', izjavio je Stojan Pelko, glasnogovornik Ureda EU-a u Prištini.

Gazmend Mexhuani (38) koji živi sto metara od elektrane, izjavio je da je i on zabrinut zbog dodatne štete po okoliš koja dolazi od tog postrojenja.

'Osim emisije plinova, koja je potpuno izvan svakih standarda, zagađuju se i okolne vode', rekao je Mexhuani.

Mexhuani je opisao područje oko tog postrojenja kao pustinju prekrivenu pepelom, ali je rekao da je ohrabren time što Kosovo signalizira mogućnost primjene standarda za zaštitu okoliša.

Ovdašnje zemljište je jako zagađeno u zadnjih 40 godina. Iako ta odluka možda neće imati značaja za mene, možda će biti korisna za moju djecu i za buduće generacije', rekao je on.