'POD STARIM KROVOVIMA'

Zatvara se kultni buffet zbog zabrane pušenja

22.05.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Svega dva tjedna nakon što je stupio na snagu, Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda uzeo je i svoje prve žrtve, između ostalog i kultni zagrebački restoran 'Pod starim krovovima', u Basaričekovoj ulici na Gornjem gradu

ZAGREB - 'Zatvaram dva lokala ovih dana, ovaj u Basaričekovoj danas, a u Novoj vesi do kraja mjeseca', kaže za Novi list poznati ugostitelj Goran Albini Kamanjo. Od početka primjene novog zakona, kaže, prometa gotovo uopće nema.

'U restoran na Gornjem gradu ne dolazi apsolutno nitko, a u restoran 'Zvijezda-Kamanjo' u Novoj vesi je još i bilo gostiju. Međutim, bašta u tom lokalu je zatvorena s tri strane. Po novom zakonu prostor mora biti pedeset i jedan posto otvoren, te mi je prije par dana rečeno da se i u toj bašti ne smije pušiti', govori Albini.

Kao i brojni drugi ugostitelji, Albini ističe da, premda je zakon uveden radi nepušača, lokali sada zjape prazni.'Zaista ne znam kome bi smetali u toj bašti. Neka nepušači sjednu i jedu, ali njih nigdje nema na vidiku. Ispada da se sad može pušiti samo na ulici', zaključuje Albini.

U Udruženju ugostitelja Zagreb doznajemo da Albinijevi restorani nisu izolirani slučaj. 'Kako čujem, spremaju se daljnja zatvaranja, kao i otpuštanja djelatnika', kaže dopredsjednik Udruženja Zlatko Puntijar. Dodaje da su udruženje i ceh, odnosno Hrvatska obrtnička komora, u pregovorima s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi kako bi se pronašlo zadovoljavajuće rješenje.

'Naš prijedlog je da rješenje bude na tragu austrijskog modela. To znači se vlasnici malih objekata mogu odlučiti da li žele da im objekt bude pušački ili nepušački, no konačno rješenje ovisi o tome kakav kompromis ćemo postići', nastavlja Puntijar. Restorani bi trebali imati opciju da izdvoje manji dio restorana za pušače.'Skupljamo argumente, oformljena je radna skupina čiji član je i naš predstavnik. No, nismo mi ti koji odlučujemo. Prvo je nužan prijedlog zakona, pa saborska procedura.

U svakom slučaju ništa se neće promijeniti preko noći', zaključuje ovaj ugostitelj. Dodaje da neće biti nikakvog prosvjeda ugostitelja, mada su se čule i takve glasine.S druge strane, iz resornog Ministarstva poručuju da se ne priprema nikakva izmjena navedenog zakona, nego tek da se 'na redovitim sastancima s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore radi na implementaciji postojećeg zakona i otklanjanju mogućih nejasnoća u primjenama zakonskih propisa.' Podsjećamo, u olakšavanje teške situacije ugostitelja nedavno se uključio i Grad Zagreb, snizivši naknade za postavljanje otvorenih terasa.