ESKALACIJA U ŽIŽI

Zategnuti diplomatski odnosi Zagreba i Beograda pod lupom svjetskih medija

24.09.2015 u 12:15

Bionic
Reading

Svjetski mediji s posebnom pažnjom prate razvoj situacije nakon što je Hrvatska u jeku izbjegličke krize zabranila srpskim državljanima ulazak u zemlju što je rezultiralo protumjerom i zabranom službenog Beograda da u Srbiju dopusti ulazak hrvatskih kamiona i dobara, zaključujući kako je reakcija Beograda došla kao odmazda za postupke službenog Zagreba

Britanski dnevni list The Guardian prenosi izvješće novinara Reutersa s graničnog prijelaza Bajakovo - Batrovci. Prema izjavi hrvatske pogranične policije, nijedna osoba sa srbijanskom putovnicom ili vozilom registriranom u Srbiji ne može ući u Hrvatsku, a slična je situacija i s druge strane u Batrovcima gdje su srbijanski graničari blokirali uvoz robe iz Hrvatske.

Dnevnik podsjeća kako je do eskalacije diplomatske krize došlo nakon što je Srbija u srijedu u ponoć zabranila ulazak hrvatskih teretnih vozila što je uzrokovalo da bilateralni donosi između dviju država padnu na najniži stupanj od pada Slobodana Miloševića 2000. godine. Pored toga, list objašnjava kako je Beograd započeo embargo kao odmazdu za hrvatske pogranične restrikcije.

The Guardian prenosi i izjavu predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića u kojem on izražava žaljenje zbog postupka službenog Beograda, uz premijerovu izjavu u smirujućem tonu u kojem navodi kako 'neće doći do rata i izbijanja nasilja te kako će se sve smiriti unatoč nenormalnom ponašanju Srbije'.

Britanski BBC također pozorno prati događaje u regiji te navodi kako su se, pored zategnutih odnosa i razmirica među članicama Europske unije oko izbjegličke krize, pogoršali i odnosi Hrvatske i Srbije. BBC prenosi i vijesti kako državljani Srbije ne mogu ući u Hrvatsku, na što je službeni Zagreb odgovorio kako je to netočno te kako su zabilježeni 'problemi s putovnicama'.

Britanski medijski gigant u svojem online izdanju prenosi i izjave njemačke kancelarke Angele Merkel u kojoj ona upozorava kako je rješenje za izbjegličku krizu jako daleko te kako će odnos članice Europske unije prema njoj trajno oblikovati budućnost Europe. Prenosi se i izjava dopredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u kojoj on zaključuje kako pogranični incidenti i nepravilne pogranične kontrole mogu uzrokovati šire posljedice. 'Ako se ne budemo mogli boriti s ovim problemom i pronaći održivo rješenje, svjedočit ćemo uzdizanju ekstremne desnice širom europskog kontinenta', zaključuje Timmermans.

Njemački Deutsche Welle navodi kako se postupak Beograda prema Zagrebu može protumačiti kao udarac za udarcem podsjećajući kako je izbjeglička kriza nešto ranije testirala odnose između Hrvatske i Mađarske, ali i slobodno kretanje ljudi unutar schengenskih granica.

Američki mediji ne bave se zategnutim odnosima Zagreba i Beograda već izbjegličku krizu u Europi prate na razni čitavog kontinenta navodeći kako je problem izbjeglica duboko podijelio čelnike Starog kontinenta.

Očekivano, ruski mediji znatno su više zainteresirani za problem izbjegličke krize pa tako čitani portal Sputnik International prenosi Tanjugovu reportažu s Batrovaca gdje su putnici proveli noć u nadi kako će se granice vrlo brzo ponovno otvoriti.