Prozvao ljevicu i centar

Zastupnik Suverenista ljevicu optužio za pokušaj dokidanja prava na priziv savjesti

11.05.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre prozvao je u srijedu sve lijeve i centrističke stranke u Saboru za pokušaj dokidanja prava hrvatskih liječnika na priziv savjesti

'Svoje politike ljevica brani neutemeljenim uporištima, bez ikakve smislene argumentacije', izjavio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, prozivajući ljevicu za licemjeran odnos prema doktorima i medicinskom osoblju.

'Oni su za slobodu govora, ali samo ako ste njihovi. Oni su za prava pojedinaca, ali samo ako ste njihovi. Oni su za veća prava za doktore i medicinsko osoblje, ali samo ako nemate priziv savjesti', kazao je. Podsjetio je pritom kako su zastupnici lijevih stranka za pandemije covida, koja je tražila ogromne napore medicinskog osoblja, često branili doktore i medicinsko osoblje.

'S razlogom, ali kada doktor ima priziv savjesti, e u tom trenutku prestaje sva podrška ljevice', rekao je Milanović Litre. '…liječnici nisu samo plaćeni obrtnici koji rade sve što zahtijevaju njihovi platnici, nisu samo državni službenici kojima je prva lojalnost državi, nisu samo prodavači čiji je posao da klijenti budu zadovoljni. Hrvatski liječnici hodaju uz ritam drugog bubnja', kazao je.

Klasić: Serijske provale bankomata

Darko Klasić (HSLS) upozorio je da se godinu dana od donošenja zakona koji uređuje zaštitu bankomata ne vide pomaci na tom polju. Pokušaji pljačke bankomata događaju se u prosjeku svakih deset dana, oni su postali laka meta za relativno veliki plijen, rekao je zastupnik i naveo da je lani bilo rekordnih 79 provala, dvostruko više nego godinu prije kada ih je bilo 44.

Spomenuti je zakon, podsjeća, propisao da su banke dužne u roku tri godine postaviti elektro-kemijsku zaštitu u bankomate, no pojedine se banke protive njenom uvođenju jer je skupa. Osobito zabrinjava da kriminalci bankomate pljačkaju izazivanjem eksplozije, pa je samo pitanje vremena kad će pljačka završiti ljudskim žrtvama, upozorio je Klasić.

Škoro: Nitko nije odgovarao za izbornu prijevaru u Gradini

Marin Lerotić (IDS) propitivao je Vladine odluke o fiksiranju cijena goriva i smanjenju trošarina, držeći da se standard građana ne može održavati na taj način, pogotovo ne dugoročno. 'Građanima treba naglasiti da tu definitivno ima još jako puno prostora, naročito kada znamo da iz litre benzina državi ide skoro pola iznosa, a na litru dizela oko 40 posto', kazao je, držeći da Vlada ima dovoljno prostora da smanji trošarine, ali da i ukine dvostruko oporezivanje.

'Kada Vlada namjera poduzeti potrebne korake, ne znamo, čekamo', rekao je Lerotić.

Miroslav Škoro (Za pravednu Hrvatsku) podsjetio je kako je još prije deset mjeseci govorio o krađi izbora na biračkom mjestu Vrhovina u općini Gradina pored Slavonskog Broda, ali da do sada ti izbori nisu poništeni, niti je itko odgovarao za izbornu prijevaru. Dokazano je da su na izborima glasovali ljudi koji na biralištima nisu ni bili, nego su bili u inozemstvu, kazao je Škoro.