ostaje nezavisni

Zastupnik Marin Lerotić napustio IDS: 'Pretvorili smo se u bezličnu stranku!'

01.06.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Dosadašnji saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić izvijestio je u četvrtak da je napustio tu stranku zbog neslaganja s novim vodstvom i unutarstranačkim intrigama te je najavio da se neće učlanjivati u bilo koju drugu stranku ni klub nego ostaje nezavisni oporbeni zastupnik.

„Danas sam donio vjerojatno najtežu odluku u životu da napustim IDS koji me oblikovao i kao političku osobu i na ljudskoj razini svojim temeljnim vrijednostima kao što su liberalizam, regionalizam, istrijanstvo, multikulturalnost, tolerancija, suživot, demilitarizacija. Tim ću vrijednostima i dalje ostati vjeran”, izjavio je Lerotić novinarima u Saboru.

IDS je u zadnjih 30 godina jedna od najjačih hrvatskih stranki, ogromna europska stranka koja već dva mandata u Europskom parlamentu ima zastupnika, koji je učinio puno kako bi Istra danas bila najrazvijenija hrvatska regija, kazao je. „Međutim, žao mi je da smo se danas pretvorili u bezličnu stranku, bez ideja, bez programa i vizije, koja je zaokupljena svojim unutarnjim sukobima i prepucavanjima, pogotovo medijskim. To definitivno nije dobro i u tome zaista više ne želim sudjelovati”, pojasnio je razloge odlaska iz IDS-a.

Za predsjednika stranke Dalibora Pausa i novo vodstvo stranke kazao je da 'misli da nema programa, vizije ni ideje, što se očituje u rejtingu'. Istaknuo je da je od novog vodstva očekivao da će nakon malo lošijih rezultata na lokalnim izborima podignuti stranku i, napominje, umjesto da se bavimo time, mi se bavimo unutarnjim intrigama i prepucavanjima i stranka se bavi sama sobom.

Bit političke stranke je da se bavi građanima i kada se počne baviti sama sobom, ta je stranka izgubila svoj smisao, rekao je Lerotić.

Iako nije sve bilo savršeno, naglašava, mislim da je prijašnje vodstvo bolje radilo, a od novog vodstva nakon lokalnih izbora se očekivala nova energija, novi zanos, ideje i programi.

Marin Lerotić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

„Nažalost, to nemamo nego sve goru situaciju, primjerice, u Puli već sedam mjeseci nemamo svoju podružnicu, grad na čelu s Filipom Zoričićem ne funkcionira, a mi se unutar stranke prepucavamo dok građani od IDS-a očekuju da bude pokret novih ideja i mogućnosti koje ćemo im ponuditi na sljedećim izborima. Toga nema i u tome zaista ne želim više sudjelovati", ocijenio je Lerotić.

Najavio je da se ne planira učlaniti u neku drugu stranku, neće ulaziti u neki drugi klub i bit će nezavisni oporbeni zastupnik.

Marin Lerotić zahvalio je dosadašnjim stranačkim kolegama i poručio da 'od danas ide svojim novim putem dati što više i što bolje za svoju Istru i Kvarner'.