SLOVENSKI ĐAPIĆ

Zastupnik Državnog zbora pod istragom zbog lažne diplome

28.02.2012 u 20:40

Bionic
Reading

Nekadašnji časnik slovenske vojske, a sada parlamentarni zastupnik u parlamentu Ivan Simčič, sumnjiči se za krivotvorenje dokumenata kojima je došao do fakultetskog obrazovanja, a o aferi o kojoj već nekoliko tjedana izvješćuju mediji sada je pokrenuta i službena istraga

Filozofski fakultet u Ljubljani u utorak je potvrdio da je policiji predao dokumentaciju temeljem koje se danas 43-godišnji Simčič, član Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i zastupnik u parlamentu, upisao na tu obrazovnu ustanovu i 2006. stekao naziv profesora sociologije i povijesnih znanosti.

Policija treba utvrditi autentičnost upisnih dokumenata, nakon čega će sveučilište povući 'odgovarajuće poteze', tvrde predstavnici fakulteta.

Simčič je studirao dok je bio zaposlen u slovenskoj vojsci, gdje je stekao i časnički čin, no 2007. godine je otpušten, po tvrdnjama medija zato jer je otkriveno da je da je 1992. godine prilikom zapošljavanja vojsci predložio 'sumnjivu' potvrdu iz 1991. godine o tome da je završio srednju ugostiteljsku školu u Sarajevu.

Ispite je navodno polagao u Opatiji na tamošnjoj ugostiteljskoj školi. Nakon otpuštanja iz vojske Simčič je s novom diplomom koju je stekao na Filozofskom fakultetu jedno vrijeme radio kao kustos u muzeju.

Slovenski ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke DESUS Karl Erjavec zadnjih je dana više puta odbio komentirati slučaj, dodajući da vjeruje 'svim svojim parlamentarnim zastupnicima' i da je riječ o medijskoj hajci na njegovu stranku koja je dio vladajuće koalicije.