reoublikanci glasali protiv

Zastupnički dom SAD-a povisio vladino ograničenje zaduživanja na 28,9 bilijuna dolara. Najveće svjetsko gospodarstvo izbjeglo bankrot barem do prosinca

13.10.2021 u 09:00

Bionic
Reading

Zastupnički dom SAD-a pod kontrolom demokrata u utorak je izglasao zakon kojim je privremeno povisio vladino ograničenje zaduživanja na 28,9 bilijuna dolara, čime je najveće svjetsko gospodarstvo izbjeglo bankrot barem do prosinca

Demokrati, koji tijesno kontroliraju Dom, održali su stranačku disciplinu kako bi prošlo teško izglasano povećanje limita duga od 480 milijardi dolara. Glasanje je bilo na stranačkoj liniji, sa svakim 'da' od demokrata i svakim 'protiv' od republikanaca.

Očekuje se da će predsjednik Joe Biden potpisati zakon prije 18. listopada, kada je ministarstvo financija procijenilo da više neće moći plaćati državne dugove bez kongresnih mjera.

Odobrenje Zastupničkog doma uklonilo je zabrinutost da će Sjedinjene Države - najveće svjetsko gospodarstvo - prvi put bankrotirati, no privremenim produljenjem nastavlja se sukob između dviju stranaka.

"Privremeno smo spriječili krizu uoči prije isteka roka sljedećeg tjedna, no u prosincu će članovi Kongresa morati odlučiti staviti državu ispred stranke i spriječiti neispunjenje obveza", rekao je demokratski zastupnik Richard Neal, predsjednik odbora za financije Zastupničkog doma.

Republikanci ustraju na tome da bi demokrati trebali preuzeti isključivu odgovornost za povećanje limita duga jer njihova stranka želi potrošiti bilijune dolara za proširenje socijalnih programa i borbu protiv klimatskih promjena.

Demokrati kažu da je povećanje zaduživanja uvelike potrebno kako bi se pokrili troškovi smanjenja poreza i programa potrošnje tijekom administracije bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, što su republikanci u Kongresu podržali.

Republikanski čelnik Senata Mitch McConnell napisao je u petak Bidenu da neće raditi s demokratima na još jednom povećanju limita duga. "Neću sudjelovati ni u kakvim budućim naporima za ublažavanje posljedica demokratskog lošeg upravljanja", napisao je McConnell Bidenu, rekavši da bi još jedan zakon o ogromnoj potrošnji državnih sredstava naštetio Amerikancima i pomogao Kini.

Zastupnici također imaju rok samo do 3. prosinca da odobre zakone o financiranju vlade i spriječe blokadu.