SAD U AGONIJI

Zastupnički dom odobrio Boehnerov plan, Senat ga odbio

30.07.2011 u 08:23

Bionic
Reading

Američki Predstavnički dom prihvatio je u petak prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najvećeg svjetskog gospodarstva

Plan, što ga je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehnerprihvaćen je u petak navečer po američkom vremenu s 218 glasova za i 210 protiv.

Boehnerovim planom predviđeno je i da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara.

Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41.

Demokrati traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14,3 tisuća milijardi dolara.

Vođa demokrata Harry Reid počeo je odmah nakon glasovanja pripreme za novo glasovanje ovog vikenda kako bi Senat prihvatio tekst, a financijska blokada se izbjegla, javlja AFP.

Američki predsjednik Barack Obama opet je pozvao Kongres na 'kompromis' jer 'više gotovo nemamo vremena' i u televizijskom obraćanju pozvao Amerikance da pritisnu svoje zastupnike u Kongresu kako bi ti ljudi pronašli brz odgovor na aktualnu krizu.

Demokrati i republikanci tjednima se nadmeću oko paketa mjera štednje i podizanja limita zaduživanja.

Reuters prenosi da Reid sada treba vidjeti koliko republikanaca podržava njegov plan, jer ako mu svih 53 demokrata dade glas trebat će mu glasovi još barem sedam republikanaca za 60 glasova potrebnih za prolaz njegova prijedloga.

Očekuje se da konačno glasovanje bude u ponedjeljak ujutro.

Do 2. kolovoza Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finacija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje financijske obaveze. Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 bilijuna dolara, SAD neće više moći plaćati svoje račune, plaće državnih djelatnika ni mirovine. Osim toga, najvećem svjetskom gospodarstvu prijeti da mu bude snižena ocjena njegova boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.