Stanke U SABORU

Maras: Neka Bandić prestane biti trula jabuka Zagreba

15.02.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Aktualna politička situacija, Uljanik i rušenje Jabuke samo su neke od tema po kojima su zastupnici tražili jutros zatražili stanke, iako će fokus danas biti na sjednici Odbora za gospodarstvo na kojoj se očekuju Martina Dalić i Ante Ramljak

Na temu Uljanika, u kojem će se sutra odlučivati o dokapitalizaciji, oglasio se Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. 'U hrvatskoj priči stvari propadaju često ne zato što su djelatnosti neprofitabilne, nego zato što se njima i veoma loše upravlja. U jednoj tužnoj priči propasti hrvatske brodogradnje, smanjenja opsega broja radnika i ekonomske moći tog sektora Uljanik je uvijek bio neka svijetla točka. Evo sve je otišlo dolje, ali taj Uljanik. Evo to je pozitivan primjer koji treba slijediti do negdje kraja prošle godine. I ja sam se osobno šokirao kada su nam se javili radnici kooperanti, kada smo otišli tamo i pustili njihove priče u javnost. Srušila se i ta slika o Uljaniku kao o jednoj pozitivnoj priči. Na žalost i ondje je sprega lokalne i regionalne politike sa državnom politikom, sa kojekakvim privatnim interesima dovela do ogromnih problema', rekao je Sinčić.

Pozvao je sve da ne dozvole bilo kakve poteze uprave koji bi doveli do smanjenja radnih mjesta, stečaja, rasprodaje imovine, gašenja brodogradnje.

SDP-ov Gordan Maras prozvao je pak zagrebačku gradsku vlast zbog rušenja terase kultnog kluba Jabuka. 'Mora se progovoriti o vandalizmu gradskih vlasti. Radi se o klubu Jabuka koji će uskoro proslaviti 50 godina postojanja. To je kultni najstariji poznati rokerski klub u gradu Zagrebu na kojeg se iz nekoga razloga Bandić okomio. U utorak, znači prije dva dana tamo je u pratnji zaštitara gradske uprave je došla mehanizacija i počela rušiti terasu na kojem su koncerte, kažem 40 i više godina održavali neki od najpoznatijih hrvatskih i zagrebačkih bendova. Ono šta vidimo kao problem je da Vlada RH, Ministarstvo kulture ne reagira na nešto na šta bi trebalo reagirati. Jabuka nije bilo što, Jabuka je dio grada Zagreba, u Jabuci su odrastale generacije i generacije, Jabuka je simbol nečega šta je u zadnjih dvadesetak godina u gradu Zagrebu nestalo, a to je da je nestala jedna čitava scena, da je nestala scena koja je nastala i koja je izgradila tijekom osamdesetih godina proteklog stoljeća o kojima se na HRT-u snimaju filmovi i serije, ali ništa nismo napravili, a pogotovo to nisu napravile gradske vlasti u gradu Zagrebu da zaštite tu scenu i da sačuvaju klubove poput Kulušića, poput Lapidarija, poput Jabuke koje sada pokušavaju ugasiti svjetlo i koju žele zatrti', rekao je Maras.

Podsjetio je na izjavu Bandića da je on stvorio Jabuku. 'Čovjek od 65. godina kaže da je on stvorio klub koji postoji 50 godina?!', čudio se Maras.

'To vam dovoljno govori s kime mi posla imamo u Zagrebu, sa čovjekom koji ne razumije potrebe svojih građana, koji se ponaša prema građanima koji su odrasli na toj sceni osamdesetih, devedesetih godina među koje spadam i ja na toj subkulturi novog vala, ponaša se kao da su marginalci sa ruba političkog spektra, kako bi to rekla naša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.Znači Bandić tisućama i tisućama, desecima tisuća građana grada Zagreba šalje ovim poruku rušivši Jabuku prekjučer da su politički marginalci sa ruba političkog spektra', rekao je Maras.

'Jabuku nemojte dirati. Jabuku vam nećemo dati. Jabuka je dio nas. Pozivam sve da daju podršku Jabuci da se program tamo nastavi. Tamo kada uđete sigurno nećete čuti melodije koje trešte iz tko zna kakvih klubova u gradu. Unaprijed čestitam 50. rođendan Jabuci i poručujem da se Bandić konačno prestane ponašati kao trula Jabuka grada Zagreba', rekao je Maras.

Na temu Agrokora, uoči sjednice Odbora za gospodarstvo, oglasio se Mostov Božo Petrov. 'Danas će se u Hrvatskom saboru dogovoriti već viđena predstava. Redatelj postavlja glumce, ako pođe po zlu, okrivit će se glumce, ako predstava uspije, redatelj će dobiti Oskara. Ali danas ćemo na saborskom Odboru za gospodarstvo opet imati 2 predstavnika glumaca. Imat ćemo potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, imat ćemo Antu Ramljaka, povjerenika Vlade u Agrokoru. I ishod se zna ako ćemo pitati redatelje. Ishod se zna jer u kontroliranim uvjetima pomoću niza postavljenih pitanja koji stvaraju šum, niza odgovora bez odgovora, sa naglašavanjem spasiteljskog angažmana u Agrokoru bez konkretnih, čistih informacija što se događalo zadnjih pola godine, ljudi koji to budu gledali neće moći povući apsolutno nikakav zaključak i na kraju će samo definirati pa nitko od vas ovdje nije normalan. To je cilj redatelja, a sad ćemo vidjeti hoće li to redatelju poći za rukom ili će se na kraju glumce okriviti za propast', rekao je Petrov.

Osvrnuo se i na angažiranje savjetnika u Agrokoru. 'To što se predsjednik Vlade brani mutavom obranom dovoljno govori da oni znaju da su poprilično zabrljali u Agrokoru. Pred Plenkovićem stoji odluka koju očito nije spreman donijeti', rekao je Petrov.

Spomenuo se i Plenkovićeve izjave da mu je angažiranje Ramljakove bivše tvrtke u Agrokoru malo etički upitno. 'Zanima me koja je to kvalifikacija malo etički upitno. Da postavim ovako pitanje - je li to što netko drži ljestve lopovu malo etički upitno i je li dopušteno jer fizički ne krade', kazao je Petrov.

  • +20
Sabor raspravlja o prijedlogu nacionalnog programa zaštite potrošača Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić. 'Jedino je točno što ste rekli da je u 12 sati tematska sjednica Odbora za gospodarstvo na kojoj ćete moći postaviti pitanje i Martini Dalić i Anti Ramljaku. Mi smo rekli da je zakon, koji ste i vi podržali, stvorio pretpostavke da se zaustavi slom najveće kompanije u Hrvatskoj', rekao je Bačić.

Pozvao je Petrova, ako misli da je nešto bilo nezakonito, da podnese kaznenu prijavu kao što je napravio već ranije. 'Paušalno napadati premijera i zastupnike više govori o vama nego o nama', rekao je Bačić.

Na Plenkovića se osvrnula i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš. 'U životu se naučite svašta. Ima nas svakakvih. Onih koji jednostavno donose odluke i koji teško donose odluke. Ima onih koji glasno govore i onih koji tiho govore. Međutim, kad preuzmete ulogu i odgovornost predsjednika jedne Vlade, premijera, onda nemate komoditet i pravo ne činiti i nemate pravo ne raditi. Naš premijer pokrio se poplunom, jako, jako žmiri i ako dugo žmiri možda se stvari riješe same po sebi', rekla je Mrak Taritaš, pozvavši premijera da makne poplun i suoči se sa stvarnošću.