STANKE U SABORU

Bačić: Lex Agrokor je najbolje do sada odrađena intervencija u gospodarstvu bilo koje Vlade

14.02.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Već sutra u kasnim popodnevnim satima zastupnici će raspravljati o budućem sazivu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Jutros su tu točku uvrstili na dnevni red, a tajno glasovanje o novih 5 članova održat će se u petak

Nakon nadopune dnevnog reda i glasanja o dosad raspravljenim točkama, zastupnici su prešli na tradicionlno traženje stanki.

Onu o Agrokoru zatražio je Živi zid. 'Preostaje samo 51 dan do isteka lex Agrokora i pitanje glasi što se u ovom razdoblju dogodilo. Agrokoru se u zadnjih 10 mjeseci stanje nije poboljšalo, cijene dionica pale su na katastrofalne razine. Iz tog razloga opravdano je postaviti pitanje koji je uopće bio smisao donošenja lex Agrokora. Očito se ovdje radilo i privremenom rješenju, o kupovini vremena, kako bi se postigla politička, a ne tržišna nagodba', poručio je nakon stanke Branimir Bunjac.

Postoje sumnje da je preuzimanje Agrokora, dodao je, smišljeno i prije lex Agrokora. 'Imamo pravo sumnjati i da je gospodin Ramljak i sam sudjelovao u pisanju zakona kako bi skupine povezane s njim ostvarile financijsku dobit', rekao je Bunjac.

Odgovorio mu je HDZ-ov Branko Bačić. 'Zatražio sam stanku kako bi po stoti put u Saboru utvrdio kako je tzv lex Agrokor besprijekorna i najbolje do sada odrađena intervencija u gospodarstvu bilo koje vlade. Odbacujem sve insinuacije o spornosti donošenja zakona', kazao je Bačić.

Spomenuo se i angažmana Ramljakove bivšte tvrtke u Agrokoru i ponovio riječi premijera Plenkovića. 'Ne radi se o kršenju zakona nego sporan može biti samo etički aspekt', kazao je Bačić.

'Zakon je omogućio rast BDP-a, rekordnu sezonu, omogućeno je da se malim dobavljačima isplati dug, da se velikim dobavljačima isplati preko 40 posto duga, da se omogući nagodba', dodao je Bačić.

  • +21
Sabor nastavio sjednicu glasovanjem o raspravljenim točkama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada Andreja Plenkovića je vlada kontinuiteta Ive Sanadera, poručio je pak SDP-ov Gordan Maras. 'Vlada kontinuiteta jer je nevjerojatno skandalozno da Plenković relativizira i opravdava troškove koji su se dogodili u Agrokoru i da jedna tvrtka s jednom ili dva zaposlena zarađuje tjedno 250 tisuća kuna. Nevjerojatno je da Plenković nema snage reagirati, a ako nemaš snage onda opravdavaš', kazao je Maras.

Pobrojao je ploču u Jasenovcu, kurikularnu reformu, smanjenje PDV-a kao obećanja koja Plenković još nije ispunio. 'Nadmašio je Ivu Sanadera u jamstvenoj kartici. Nadmašio je po tome da je neispunio više obećanja nego Sanader', poručio je Maras.