INICIJATIVA ZELENIH

Zastupnici u Bundestagu ove će godine vrcati svoj prvi med

08.03.2016 u 08:55

Bionic
Reading

U dvorištu zgrade njemačkog Bundestaga u Berlinu u svibnju će se, na inicijativu stranke Zelenih, postaviti košnica s oko 50.000 pčela pa će zastupnici u hramu njemačke demokracije uskoro po prvi put probati 'parlamentarni med', objavila je prema njemačkim medijima Slovenska tiskovna agencija STA.

Manji pokusni uzgoj pčela izveden je već lani s dvije tisuće pčela oko Bundestaga i završio je uspješno - pčele su preživjele, a nijedna nije zalutala među predstavnike naroda i nikoga nije ubola.

Zato će se projekt zastupnice Zelenih Bärbel Höhn i njena socijaldemokratskog kolege Martina Burkerta, nastaviti i ove godine s više pčela, od kojih se očekuje i prvi parlamentarni med i to lipov.

Postavljanje košnice s pčelama odobrio je i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert.

Ideja o uzgoju pčela u urbanom sredini nije nova, pa primjerice u Ljubljani pčelari amateri uzgajaju pčele na neboderu Ljubljanske banke u središtu grada, u blizini parlamenta, a do sada također nije zabilježen slučaj da bi pčele nekome naudile, bilo slovenskim parlamentarcima ili njihovim gostima.

Najpoznatiji ljubljanski urbani pčelar Andrej Bertocchi ima svoje pčele na više lokacija u slovenskoj prijestolnici, a po košnici izvrca oko 25 kilograma meda godišnje.

U Ljubljani poznate kranjske pčele proizvedu najviše meda od bagrema, dok u Bundestagu računaju na najviše meda od lipe iako je raznolike paše za pčele u Berlinu dosta. U neposrednoj blizini zgrade Buindestaga nalaze se i zoološki vrt s dosta drveća koje cvjeta, ali i znameniti bulevar Unter den Linden, gdje će pčele uvijek naći dovoljno nektara, navodi slovenska agencija STA.