STANKE U SABORU

Bunjac zavapio: Ovoga nije bilo od Aleksandra Karađorđevića. Prijeti nam diktatura!

29.11.2017 u 09:48

Bionic
Reading

Iako je fokus javnosti uperen u presudu šestorki iz BiH, zastupnici su zasjedanje i jutros započeli stankama. Suspenzija demokracije u Saboru i aktualna politička situacija teme su o kojima su željeli progovoriti klubovi

'Sada je potpuno jasno - Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu Andreja Plenkovića, na korak smo od diktature', kazao je Branimir Bunjac iz Živog zida.

'Premijer se poželio gušenja riječi na način koji se nije vidio od vremena Aleksandra Karađorđevića', kazao je Bunjac.

HDZ, dodao je, želi ukinuti replike i stanke, a Jandroković će 'kao vrhovni sudac' odlučivati kome će naplatiti kazne od pet do 10 tisuća kuna. Vladajuću većinu podsjetio je na Ustav koji jamči slobodu govora i mišljenja. 'Ako hoću, mogu vikati, mogu i hodati na trepavicama', kazao je Bunjac.

'Idemo kažnjavati sve one koji povise glas, koji su uvrijedili veliku veličinu. Zamislite, gospodin se uvrijedio, on, njega smo uvrijedili. Neš' ti nekih posebnih prava. Po čemu gospodin Plenković ima posebno pravo u odnosu na sve druge građane u RH? Po čemu je on to poseban? Recite javnosti da se njemu ne smije reći, da se njemu ne smije udarati pločicom po stolu. To je nevjerojatna umišljenost, narcisoidnost koja graniči s čistom patologijom', kazao je Bunjac o premijeru.

'Vrijeme je da svi otvorimo oči, nastupimo kao jedan i kažemo HDZ-u - ovo vam neće proći', rekao je Bunjac.

Naime, klubovi su se osvrnuli na tekst u Jutarnjem listu koji govori kako HDZ ide u izmjene Pravilnika o radu Sabora te kako onima koji se svađaju i vrijeđaju misli uvesti kazne od pet do 10 tisuća kuna. HDZ navodno namjerava ukinuti i replike unutar vlastitog kluba, ali i ukinuti stanke ujutro te ih ostaviti samo poslijepodne, kada novinari više toliko ne prate sjednicu.

'Nemojmo raditi bezrazložnu paniku temeljem jednog teksta koji se pojavio u novinama', odgovorio je Bunjcu predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Očita je namjera da se zaustavi u Saboru one koji govore, koji nisu glasačka mašinerija, koji rade svoj posao te koji upozoravaju i govore - te treba kazniti', poručio je Mostov Nikola Grmoja.

'Treba ugušiti slobodu govora kako bi Plenković bio zadovoljan. Ako treba kažnjavati, ajmo kažnjavati loše odluke koje su donesene. Vi idete otvoreno protiv slobode govora, to je nečuveno', dodao je Grmoja.

'Platit ćemo i novčane kazne, ali nećete nas zaustaviti. Građani traže od nas da govorimo', poručio je Grmoja Branku Bačiću i Gordanu Jandrokoviću.

'Ovo nije apsolutistička monarhija, nego parlamentarna demokracija', dodao je.

'Imat ćete punu slobodu govora i nikome nije na pameti da vam oduzme slobodu govora. A ovo je novinski tekst i do sada se nije dogodilo da na ovaj način polemiziramo kao Sabor s jednim novinskim tekstom i optužujemo nekoga da je odgovoran zbog novinskog teksta. Dakle zaista ne mogu odgovarati za ono što je napisano u novinama. Ja sam najavio da ćemo ići u promjene Poslovnika, ali sasvim sigurno ne takve da bismo bilo kome osporili pravo govora. Pa to bi zaista bilo nedemokratski i nikad se na takvo što ne bismo odlučili', dodao je Jandroković.

  • +12
Sabor raspravljao o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'I Mostu i Živom zidu je malo pet minuta u Saboru da bi pokazali svu raskoš populizma', poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

'Nije istina da HDZ želi ušutkati Most i Živi zid. Nikada u ovom Saboru nije bilo toliko populističkih rasprava. Mi želimo da u Mostu i Živom zidu još više govorite jer svaki vaš nastup pomaže HDZ-u', rekao je Bačić.

Mostu je spočitnuo da raspravlja na temelju jutarnjeg tiska. 'Kolega Bunjac, kada vi spominjete Poslovnik, onda se sjetite da je izmjene Poslovnika glavom i bradom započeo Božo Petrov. A to je bila njegova agenda, kako će urediti postupanje zastupnika', dodao je Bačić.

'Ići ćemo u promjenu Poslovnika i treba napraviti izmjenu Poslovnika kako bi se vratio dignitet zastupnicima i kako bi se vratio red u Sabor', poručio je Bačić.

Stanku je o suspenziji demokracije u Saboru zatražio Živi zid, dok su na temu aktualne političke situacije željeli progovoriti Most i HDZ.