živahno jutro

Zastupnici o proračunu i crtićima u Saboru; Dretar: 'Olaf i Sigurd pomazili su se u svojem kožnom šatoru'

28.11.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Ustav, demografija, korupcija, proračun, obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, neke su od tema o kojima su zastupnici održali slobodne govore u ime klubova prije nego što je počelo izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog proračuna za iduću godinu

'Hrvatskoj treba novi Ustav, ona mora biti definirana kao građanska država u kojoj su svi politički Hrvati, ona je u ustavnoj krizi', poručio je Milan Vrkljan iz Pravedne Hrvatske, javlja Dnevnik.hr.

Davor Bernardić iz Socijaldemokrata poručio je je 'da je Hrvatska korumpirana zemlja, znaju to već i vrapci na grani'. Osvrčući se na zagrebački Advent rekao je kako ga 'organiziraju ljudi kao i u vrijeme bivšeg gradonačelnika Milana Bandića'.

'Sada to više nisu Bandićeve, nego Tomaševićeve kućice', ustvrdio je Bernardić koji je kazao da je korupcija našla novi put u novoj vlasti Zagreba.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta komentirao je amandmane na proračun kazavši da ih vladajući ni ove godine neće prihvatiti.

'Ova se godina naziva godinom isporuke, zanimljiva je to riječ. Što se to nama isporučuje u ovoj godini?'

S priče o proračunu krenuo je prema crtiću koji se prikazuje na HRT-u gdje dječak ima dva oca, a komentirao je i Vikinge na Netflixu kazavši da se tamo može vidjeti kako su se 'Olaf i Sigurd pomazili u svojem kožnom šatoru'.

  • +6
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

HDZ-ov Branko Bačić govorio je o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj podsjetivši da se radi o integrativnoj misiji.

Nije ta stvar tako jednostavna kao što se želi prikazati, kazao je Željko Sačić koji smatra da bi se radilo o uvlačenju u sukob s Rusijom.

Od 435 amandmana na predloženi državni proračun za iduću godinu, samo su tri iz saborske većine, jedan su zajednički podnijeli zastupnici većine i oporbe, a ostalih 431 podnijeli su oporbeni zastupnici i klubovi.

Broj amandmana koje su zastupnici podnijeli ove godine manji je od lanjskog, kada ih je bilo 475.

O amandmanima, kao i o samom proračunu, Sabor će glasovati u utorak koje bi također moglo potrajati, tri do četiri sata.