SKANDALOZNA ODLUKA SABORA

Zastupnici ne mogu propitivati Vladu do sljedeće godine

10.11.2010 u 16:05

Bionic
Reading

Ako je suditi prema današnjoj odluci Predsjedništva Sabora, oporba neće tako skoro imati prilike za pravo saborski obračun s vladajućima. Naime, Predsjedništvo je odlučilo da će ova sjednica trajati do kraja godine što znači da aktualnog prijepodneva na kojem zastupnici mogu propitivati Vladu neće biti do sljedeće godine

'Mi si ne možemo dozvoliti luksuz da prekinemo sjednicu Sabora, i zbog toga što dolazi proračun. Nije to zbog toga da se izbjegnu pitanja Vladi. Imali smo prije neki dan reštetanje Vlade nadugo i naširoko pa ne znam koliko bi nakon desetak dana to opet interesiralo javnost. Razlog je što moramo do 15. prosinca završiti točke dnevnog reda, a poslovnik tako i tako kaže da će se sjednica završiti kada se završi dnevni red', pojasnio je Bebić odluku Sabora da aktualna sjednica potraje do 15. prosinca.

Naime, nakon što je pretprošli tjedan održana rasprava o povjerenju Vladi, oporba neće tako skoro imati priliku za razračunavanje s vladajućima. Prema saborskom poslovniku, pitanje povjerenja Vladi ne može se potegnuti u idućih šest mjeseci, tako da će oporbi prilika za žešći napad na Vladu ostati jedino rasprava o proračunu koja se očekuje do kraja godine.

Bebić je odluku Sabora o nesazivanju nove sjednice obrazložio i velikim brojem točaka dnevnog reda, koji se non-stop nadopunjuje.

Za komentar ovakve odluke smo upitali i SDP-ovku Mariju Lugarić, koja vrlo često, što na aktualnom prijepodnevu, što pismeno, vladajućima postavlja pitanja.

'Enormni strah Jadranke Kosor od pitanja oporbe natjerao je HDZ-ovce u Saboru da ne poštuju proceduru i običaje u parlamentu. Jadranka Kosor očito nema odgovora na pitanja o lošem stanju u državi za koje je ona odgovorna. A tko zna, možda je ova ekipa iz Vlade prezauzeta odgovaranjem na pitanja USKOK-a, pa nemaju vremena za aktualac u Saboru', sarkastično je prokomentirala Lugarić