TRAŽILI STANKE

Zastupnici na nogama zbog zagađenja u Slavonskom Brodu

24.11.2016 u 10:35

Bionic
Reading

Iako je zagađenje zraka u Slavonskom Brodu problem već niz godina, zbog prosvjeda koji se danas održava u tom gradu na noge su se jutros digli i saborski zastupnici

Zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu stanku su zatražili HDZ, HSS, Živi zid te Promijenimo Hrvatsku.

Da će danas u tom gradu biti održan mirni prosvjed zbog onečišćenja koje uzrokuje rafinerija u Bosanskom Brodu, upozorio je HDZ-ov Pero Ćosić.

'Po mom saznanju, idući mjesec rafineriji nafte u Bosanskom Brodu istječe ekološka dozvola, a ja vjerujem da međunarodna radna skupina koja je osnovana može uvjetovati parametre za njeno ponovno izdavanje. Naravno, trebamo razgovarati s Janafom i o mogućnosti neisporučivanja nafte gospodarskim subjektima koji ne rade po europskim ekološkim standardima i koji truju sredine u kojima djeluju', rekao je Ćosić.

Onečišćenje u Slavonskom Brodu u opasnost dovodi i zdravlje građana, upozorava HSS-ovac Davor Vlaović, kazavši da raste i broj oboljelih od karcinoma.

'Svaki oboljeli je veliki teret prije svega za zdravstvo, ali i naša je odgovornost da spriječimo da se to dogodi', poručuje Vlaović.

Iako je Branimir Bunjac iz Živog zida podržao prosvjed Brođana, imao je zamjerke na HDZ.

'Oni su još 2009. dobili u ruke peticiju skoro svih građana Slavonskog Broda i nisu poduzeli ništa do dana današnjeg, a danas na svoje klupe stavljaju table 'Pomozimo Slavonskom Brodu'. Mislim da je to licemjerje kakvo treba tražiti', rekao je Bunjac.

Da Janaf treba zaustaviti isporuku nafte rafineriji u Bosanskom Brodu, smatra i Ivan Lovrinović. 'Treba natjerati rafineriju da prerađuje tzv. laku naftu ili joj zatvoriti pipu', rekao je Lovrinović.