BURNO U SABORU

Bernardić: Plenković je sve znao o Agrokoru, od naroda se skriva istina

27.09.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon što je Ivica Todorić u petak iznenadio svojim blogom, te kroz vikend nastavio s novim objavama, na noge su se jutros zbog Agrokora digli i saborski zastupnici. Gotovo svi klubovi su zatražili stanke

'Svima u Hrvatskoj je jasno nakon zastrašujućih optužbi o umješanosti Vlade i da je Vlada ucijenila i da Vlada stoji iza fonda Knighthead iza kojeg stoje Ramljak i Dalić, mislim da ni jedna osoba nije protiv istražnog povjerenstva za Agrokor. Ova priča je dublja i mračnija nego što se prvo mislilo', kazao je šef SDP-a Davor Bernardić, dodavši da nitko ne bi sada smio odbiti dignuti ruku za povjerenstvo.

'Agrokor svojim dugom ugrožava svako peto radno mejsto u Hrvatskoj. Zašto skrivate, gospodo vladajući, istinu o Agrokoru? Zašto i kako je moguće da se lex Agrokor i pisanje lex Agrokora događalo prije sastanka u Vladi? Tko je pisac lex Agrokora i da li je povezan s nekim u vladi ili s premijerom Plenkovićem. Sve ovo govori da je Plenković znao i da se od naroda sakrivala istina', dodao je Bernardić i zatražio da plenković dođe u Sabor i sve objasni.

'Neka Plenković odgovori zašto se protivi istražnom povjerenstvu', poručio je Bernardić.

Na osnivanje istražnog povjerenstva pozvala je i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš. 'Vrijeme je da kažemo dosta.Građani RH nisu zaslužili da ih se zabavlja sa blogovima, nisu zaslužili da gledamo što je netko popodne ili navečer napravio, da se međusobno nabacuju s blatom, kad se krenete međusobno nabacivati s blatom, svi su blatni a tko će posljedice snositi? Proračun RH. I to je ona odgovornost koja je odgovornost nas saborskih zastupnika.Stoga s ove govornice pozivam prvo i osnovno, Vladu da u izvršnoj vlasti odradi svoj posao. Da DORH odradi svoj posao,', rekla je Mrak Taritaš.

Klupko oko Agrokora koje se počelo odmotavati svojom je kaznenom prijavom potaknuo Petrov. 'Mi se trebamo baviti s 2017. i s onim što se događalo prije. Ivica Todorić bi trebao reći tko mu je omogućio ovakav koncern. Mi trebamo vidjeti koje su institucije, koji ljudi i koji političari svojim činjenjem ili nečinjenjem doveli do ovakve situacije', poručio je Mostov Nikola Grmoja.

Želimo punu istinu o Agrokoru, zatvaranje Todorića neće biti rješenje problema, dodao je Grmoja.

HNs nema ništa protiv osnivanja istražnog povjerenstva, poručio je HNS-ov Milorad Batinić. 'Svjesni smo okolnosti i svjesni smo što privatna tvrtka znači za gospodarstvo Hrvatske. Nemamo problem s osnivanjem povjerenstva, ali apeliramo na zdrav razum', rekao je Batinić.

Podsjetio je i upitao koji je bio rezultat dosadašnjih istražnih povjerenstava. 'Prije svega trebamo pustiti DORH-u da odradi onaj dio posla na koji ga obvezuju zakoni. Mi smo ovdje političko tijelo i nemojmo si uzimati ovlasti koje nas ne idu', poručio je Batinić, dodavši kako su u HNS-u legalisti.

Blogovi koji se pojavljuju u nastavcima povezani sa skorom objavom financijskih izvještaja i revizije', kazao je HDZ-ov Branko Bačić.

'Znakovito je da Bernardić i Todorić imaju jednake, gotovo identične stavove. Zvuči mi nevjerojatno da predsjednik SDP-a poziva Vladu da objavi podatke o Agrokoru. Meni je nevjerojatno da šef SDP-a ne zna da izvanredna uprava svaki mjesec obajvljuje podatke o poslovanju Agrokora', poručio je Bačić, poručivši da će Arsenu Bauku dati najnovije podatke da ih proslijedi Bernardiću, kad već ne zna da se podaci nalaze na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Ponovio je Bačić da ne žele istražno povjerenstvo dok DORH nezavrši svoju istragu. 'Neprihvatljivo je da se osnivanje istražnog povjerenstva uvjetuje izborom ustavnih sudaca. Kao da je izbor ustavnih sudaca ustupak HDZ-u', dodao je.