potraga za prostorom

Zastupnici će o novim Vladinim mjerama ipak glasati u Westinu

02.04.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Iako se jučer moglo neslužbeno čuti da će se zbog potreba glasanja zastupnici na par sati preseliti u kongresnu dvoranu Globus na zagrebačkom Velesajmu, ipak je odlučeno da se glasanje održi u zagrebačkom hotelu Westin

Zakoni, kojima Vlada osigurava nove gospodarske mjere za gospodarstvo i građane, već jutros su usvojeni na sjednici Plenkovićevog kabineta, a samo par sati kasnije uvršteni su i u dnevni red Sabora. O njima će zastupnici početi raspravljati već sutra, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Dvanaest je zakona i podijelili smo ih u četiri grupe. Jedno su zakoni koji su povezani sa financijama, četiri zakona povezano s turističkim sektorom, četiri zakona su vezana uz unutarnje poslove i jedan je zakon vezan uz poljoprivredu. Tako ćemo ih i raspraviti i moj prijedlog će biti da u petak raspravimo zakone vezane uz financije i turizam, a u ponedjeljak bi raspravili četiri zakona vezana uz unutarnje poslove i jedan vezan uz poljoprivredu. Radili bi u petak i ponedjeljak, u utorak ujutro bi raspravili amandmane i tijekom popodneva bi imali i glasovanje', kazao je Jandroković.

U utorak će se saborsko zasjedanje preseliti u hotel Westin, najavio je šef Sabora. 'Mi smo tražili ponude da vidimo što je najpovoljnije i zaključili smo da je najjeftinija cijena i najbolji prostor u hotelu Westin. Može se smjestiti 150 zastupnika na adekvatnoj udaljenosti', kazao je Jandroković.

Jandroković se nada da će 15. travnja kada se nastavlja sjednica, prema informacijama koje je dobio, biti natrag u zgradi Sabora na Markovom trgu. 'Popravljaju se napukline na stopu u sabornici i nadam se da će biti sve spremno da 15. travnja budemo ponovno natrag u zgradi Sabora', poručio je.

Na raspravi će se naći i oporbeni prijedlozi, a Jandroković je kazao da će se tako SDP-ovi prijedlozi najvjerojatnije raspraviti sljedeći tjedan.

Sabor oštećen u potresu Izvor: Hrvatski sabor / Autor: N. N.

Jandroković je pohvalio Vladu i sve koji su uključeni u posao borbe protiv koronavirusa. 'Kada se pogledaju brojke vezano za zdravstveno stanje nacije, za broj zaraženih i broj umrlih vidi se da je Hrvatska jedna od najuspješnijih zemalja u Europi, pa čak i u svijetu. Možemo biti iznimno zadovoljni djelovanjem Stožera i naših doktora i medicinskih sestara. Mislim da je dobro izbalansirano i pitanje zaštite slobode i zaštite zdravlja', kazao je Jandroković.

Sada ulazimo u treću bitku, a to je bitka za očuvanje radnih mjesta i privatnog sektora, dodao je. 'Traži se solidarnost između pravnog sektora i javnog sektora. Žalosti me kada vidim da su pojedine rasprave grube i isključive, optužuje se, jedan dio ljudi iz privatnog sektora javni sektor pa se onda uzvraća. Mislim da u ovom trenutku moramo biti solidarni', kazao je Jandroković i pozvao sve da budu tolerantni jedni prema drugima.