ANALIZA DEUTSCHE WELLEA

Zašto svi žele osvojiti istok Ukrajine?

18.04.2014 u 09:11

Bionic
Reading

Deutsche Welle objavio je razotkrivajuću analizu gospodarskih potencijala istočne Ukrajine, odnosno regije Donbas bogate ugljenom. Otkako su tamo zavladali nemiri, postavlja se pitanje: koliko je Donbas iliti Donjeck važan za Kijev – i u čemu je njegov značaj za Moskvu?

'Donbas je srce Ukrajine', može se pročitati na periferiji Donjecka u istočnoj Ukrajini. Iz ekonomske perspektive to je sigurno opravdano: ugljenokop, koji se prostire sve do ruskog teritorija, četvrti je po veličini u Europi. Rezerve ugljena su procijenjene na oko 10 milijardi tona. Oblast oko grada Donjecka čini samo pet posto teritorija Ukrajine, tu živi deset posto stanovništva – ali se stvara 20 posto bruto domaćeg proizvoda i oko četvrtine izvoza Ukrajine. U ostatku zemlje dominira poljoprivreda.

Nemiri u istočnim dijelovima Ukrajine su to, po površini beznačajno, područje odjednom smjestili u žižu svjetske pažnje. Ako je vjerovati guverneru regije Donjeck Serhiju Taruti, ovaj dio Ukrajine nema ni ekonomskog značaja: nekada se govorilo da Ukrajina hrani cijeli SSSR. Danas se slično kaže - Donbas hrani Ukrajinu. 'Ali, ako pogledamo statistike, možemo vidjeti kako je Donbas subvencionirana oblast', ističe Taruti.

Njemački ekonomski stručnjak Ewald Bolke kaže isto: 'Od osamdesetih je neprofitabilan, skup i umjetno se održava u životu samo iz socijalnih razloga.' No postoji opravdana zabrinutost oko toga da Rusija ima za cilj anektirati istočnu Ukrajinu, kao Krim. Za razliku od Krimskog poluotoka, ovdje većina ljudi ne osjeća pripadnost Rusiji – i samo oko četvrtine su etnički Rusi. 'Zapravo, to je veoma miješano stanovništvo', kaže Bolke. 'I do početka ove godine jedva da je netko razmišljao o tome, orijentirati se prema Rusiji. Sada, međutim, Kijev i Moskva vode pravi propagandni rat. Ljudima je teško doći do nepristranih informacija, mnogi su upućeni na glasine i sve više sumnjaju u centralne vlasti Kijeva.'


Brojne tvrtke u istočnoj Ukrajini izvoze važne sirovine i proizvode u Rusiju – naročito za ruske svemirsku i obrambenu industriju. Zbog toga je vijest, koja na Zapadu nije imala velikog odjeka, zapravo bila veoma eksplozivna: krajem ožujka, prijelazna vlada u Kijevu pripoćila je da će prekinuti vojnu suradnju s Rusijom! Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin odmah je reagirao: Rusija mora postati mnogo nezavisnija od vanjske tehnologije i zaliha.

Ali to možda neće biti tako lako: dvanaest vrsta ruskih interkontinentalnih balističkih raketa proizvodi se u istočnom ukrajinskom Dnjepropetrovsku, uključujući rezervne dijelove i održavanje. U Donbasu se proizvodi specijalni čelik za ruske tenkove, a većina ruskih borbenih helikoptera leti s motorima iz Saporišja.

Mnogo više, međutim, istočno-ukrajinske tvrtke ovise o potražnji iz Rusije jer su proizvodi – sustavi i oprema – specijalno napravljeni za rusko tržište, i ne mogu se tako lako prodati na druga tržišta, objašnjava se u analizi Deutsche Wellea