MISTERIJ NACI SIMBOLA

Zašto su njemačke šume pune svastika?

09.07.2013 u 08:14

Bionic
Reading

U njemačkim šumama već godinama se iz zraka mogu primijetiti formacije drveća u obliku svastika, zloglasnog nacističkog simbola, a misterij njihova nastanka ostaje i danas neriješen

Je li riječ o 'hortikulturalnoj mržnji', kako je to definirao tjednik Der Spiegel, ili su drveće specifične boje izraslo u najpoznatiji nacistički simbol – svastiku – može smatrati prirodnom pojavom? Naime, njemački ali i neki svjetski mediji se već godinama bave misterijem svastika u njemačkim šumama, koje se doduše mogu vidjeti samo iz zraka. Riječ je o bizarnom fenomenu koji je prvi puta primijećen 1992., kada je zaposlenik istočnonjemačke tvrtke Ökoland Dederow, koja se bavi arhitekturom krajolika, primijetio 140 stabala tise usred zimzelene šume borova. Bila je jesen i tise su postale smeđe, formirajući iz zraka jasno vidljivu svastiku unutar šumskog zelenila!

Uskoro su šumari locirali sporne tise te mjerenjima zaključili kako je drveće posađeno tridesetih godina prošlog stoljeća, vjerojatno nakon što je Adolf Hitler došao na vlast. Svastika od tisa tako je preživjela i sovjetsku okupaciju, pa i vrijeme DDR-a, a da nitko nije primijetio što se događa ujesen, kada lišće tise prvo postaje žuto, a onda smeđe.

O tome su se, naravno, raspisali svjetski mediji, poput francuskog Le Figaroa i američkog New York Timesa pa ne čudi što se tadašnji njemački predsjednik Roman Herzog angažirao oko toga da se sporno drveće, posađeno u obliku kukastog križa, ukloni. Predsjednik je izvršio pritisak na nadležno ministarstvo te su se 1995. inženjeri šumarstva zaputili na tajnu misiju u šume Kutzerowera i posjekli 40 tisa. Smatralo se da je priča sa šumskim kukastim križem gotovo, ali je Reuters 2000. objavio fotografiju šume kod grada Zernikowa, koja je jasno prikazivala opet istu stvar – svastiku od listopadnog drveća.

Ministarstvo poljoprivrede savezne pokrajine Brandenburg odlučilo se na drastične mjere najavivši kako će posjeći cijelu šumu, ali su im na kraju više instance odobrile rušenje 50 stabala. Naravno, opet su šumske svastike u Njemačkoj postale svjetska medijska vijest, a ovoga je puta o svemu najviše pisao Chicago Tribune.

Teorije o tome tko je i po čijoj naredbi posadio formacije kukastih križeva u njemačkim šumama i danas se množe: neki tvrde da je to bila odluka nacističkog Ministarstva rada, drugi pak da su to učinili pripadnici Hitlerjugenda, treći da je to bila kazna za stanovnike tog područja, koji su uhvaćeni kako slušaju BBC-jev radio, te su svoju lojalnost Hitlerovom režimu morali dokazati ovom bizarnom akcijom pošumljavanja.

U svakom slučaju, ako se ujesen ikad nađete u avionu iznad šuma istočnog dijela Njemačke, nemojte se iznenaditi ako ugledate znak svastike u moru zimzelenog zelenila ispod vas.