NEKI SE OBZNANILI PA TRAŽILI ZAŠTITU

Zašto su hrvatski dobitnici na lotu anonimni i kakve ih brige muče nakon zgoditka?

31.01.2016 u 11:39

Bionic
Reading

Igre na sreću sve su popularnije. S nestrpljenjem se iščekuju dani izvlačenja brojeva koji donose novac. O dobitku maštaju svi. Neki su uporni i igraju godinama, neki tek ponekad 'odigraju listić'. Prate se brojevi, smišljaju razne kombinacije, igra se na datume rođenja ili neke druge igračima važne datume, a u nekim slučajevima čak se koriste i preporuke astrologa. Sve to kako bi se sreća osmjehnula i kako bi pogodili dobitnu kombinaciju. No što u slučaju kad se to dogodi i postanete sretan dobitnik? Izaći s tim u javnost ili ostati anoniman?

Kad su u pitanju veliki dobici, osjećaj izloženosti i ugroza osobne sigurnosti osnovni su razlozi zbog kojih se naši igrači ne žele predstaviti javnosti.

Dosadašnje iskustvo u radu s dobitnicima pokazuje da se objavljivanje njihova identiteta u medijima događa rijetko. Iznimne su situacije kad ime slučajno ispliva u mediji ili se sretni dobitnik sam otkrije. Primjerice, dobitnik devet milijuna kuna iz 2009. godine (Super sedmica) Mario Tolić iz Biograda, kažu nam iz Korporativnih komunikacija i DOP-a Hrvatske lutrije, obratio im se s molbom da ga zaštite od medija. Prema njihovu poslovnom običaju, apsolutno se poštuju želje igrača-dobitnika i štiti njihova anonimnost u svim lutrijinim igrama bez obzira na visinu dobitka.

'Samo smo prošle godine isplatili čak 1,1 milijardu kuna dobitaka. Nije se dogodilo i neće se dogoditi da mediji od nas saznaju i objave identitet nekog jckpot dobitnika', jamče u vodećoj kući u igrama na sreću te pojašnjavaju: 'To se može dogoditi samo u dogovoru, odnosno uz suglasnost dobitnika, što smo do sada jednom i učinili, 2010. godine kada je gospodin Josip Mikulek osvojio dobitak Bingo Plus 7 u iznosu od 2.575.183 kuna i na konferenciji za medije obznanio se javnosti. No nakon objave uslijedila je medijska lavina pa nas je i on zamolio za 'zaštitu''.

U igrama Hrvatske lutrije dobitnici igara na sreću koji su osvojili glavni dobitak – jackpot, nemaju obvezu pojavljivanja u javnosti. Naime, ni jedna igra na sreću nema u pravilima ugrađen članak o tajnosti identiteta, odnosno o obvezi dobitnika da se predstavi javnosti.

No, kako kažu u Hrvatskoj lutriji, u njihovu je interesu da se podaci o dobitnicima i dobicima ostvarenim u igrama na sreću, objave u javnosti putem izjava, fotografija ili kratkih reportaža pa pokušavaju dogovoriti njihovo predstavljanje jer je to, smatraju, daleko najbolji način stjecanja dodatnog povjerenja igrača. Donekle u tome i uspijevaju, ali uglavnom s dobitnicima 'manjih' dobitaka.
Jedan od takvih dobitnika je i Željko Bogadi iz sela Gola, koji je osvojio nešto više od 70 tisuća kuna. Prošle godine odigrao je Loto 7⁄39, a onda saznao prije desetak dana da su mu brojevi, koje igra već deset godina, konačno donijeli i dobitak. Na naše pitanje hoće li svoju sreću podijeliti sa sumještanima i rodbinom, u čudu odgovara protupitanjem: 'Zašto ne bih rekao?'

'To nije veliki iznos, ali dobro će doći. Uvijek ima nešto za 'pokrpat'. Bavim se poljoprivredom i ovim ću novcem kupiti neophodnu prikolicu za traktor', objašnjava simpatični šezdesetogodišnjak koji od uzbuđenja nije baš puno ni mogao govoriti.

NAJSRETNIJA IGRA NA SREĆU

Hrvatska lutrija je izvijestila da je Joker bio najsretnija igra u prošloj godini. Osvojeno je pet glavnih dobitaka u iznosu od gotovo 9,6 milijuna kuna, dok je ukupno u 2015. osvojeno 9 jackpotova, a igračima je za sve dobitke u 2015. g. isplaćeno gotovo 1,1 milijarda kuna. Po broju osvojenih jackpotova slijedi igra Loto 7/39 u kojoj su osvojene dvije sedmice, a sedmica odigrana u srpnju u Kutjevu je i najveći prošlogodišnji osvojeni Jackpot i iznosila je gotovo 18 milijuna kuna. U dodatnoj igri 'Za super sedmicu' ova godina je bila sretnija za igrače koji precrtavaju slovo A koje je izvučeno 54 puta, dok je slovo B izvučeno 50 puta. U igri Loto 6/45 osvojen je jedan Jackpot, a iznos od gotovo 3,2 milijuna kuna otišao je u Osijek, dok je u kolovozu u Popovači osvojen Bingo 24 od 75 u iznosu od gotovo 1,2 milijuna kuna.

S dobitnicima 'velikih' iznosa drugačija je situacija i oni će,u većini slučajeva nastojati ostati anonimni. 'Različite su potrebe. Neki žele biti u javnosti, no, u pravilu, ljudi više vole tajnost. Vrlo su hrabri i rijetki oni koji žele s tim izaći u javnost, iako je nemoguće ostati anoniman. Nemoguće je da s vremenom, bar najbliža okolina, ne zamijeti promjenu', smatra Gordana Bertović, specijalist kliničke psihologije i psihoterapeut.

Kako će se nadalje ponašati i nositi s tim dobitkom, ovisi o samoj osobi, njenom karakteru, željama i potrebama. Prema njenom mišljenju svaki dobitak donosi uzbuđenje i dovodi dobitnika u stresnu situaciju.

'Svi dobici, a posebice oni veliki, sami su po sebi stresne situacije, samo pozitivni stresori. Na organizam oni jednako djeluju kao i negativni, stvore veliku količinu adrenalina, stvore sve one posljedice i tjelesne i emocionalne, kognitive, racionalne, kao i negativni stres, samo za razliku od negativnih ti pozitivni se dijele i prorađuju na zdrav način i zato nitko ne obolijeva od pozitivnih stresova. Nitko ne potiskuje pozitivan stres, za razliku od negativnog', kaže ova psihoterapeutkinja.

Ipak, takav stres može imati i negativne posljedice. 'Dobici nisu garancija za sreću, oni otvaraju vrata za neke mogućnosti, za ostvarivanje vlastitih želja, ali nisu garancija za dobar odnos, zadovoljstvo u obitelji. Čak dapače, mislim da su rizični, da više posvađaju i rastave ljude nego što sastave', kaže psihologinja Bertović. Njen savjet za dobitnike je da bi bilo najbolje ostaviti da se sve malo 'slegne' jer u situaciji punoj adrenalina teško je donositi pametne poteze.

'Netko voli ulagati u avanturu, putovanja, netko voli graditi kuće, svatko iz svog stila i načina života onda usmjerava taj novac', smatra Bertović, te dodaje da joj se do sada nitko nije obratio za profesionalnu pomoć iz tih razloga.

NAJSRETNIJI GRADOVI

Po broju izvučenih Jackpotova najsretniji gradovi su bili Split i Virovitica dok je Zagreb najsretniji u igri Eurojackpot s osvojena tri dobitka 'petice' i jednim dobitkom 5+1. Iako u 2015. nije ostvaren niti jedan glavni dobitak, samo jedan broj dijelio je četvero hrvatskih igrača od Eurojackpota, a igrači su ukupno osvojili više od 62 milijuna kuna u toj igri. Najveći dobitak pet pogodaka u iznosu od gotovo 1,1 milijun kuna otišao je u Prugovec dok je najveći 5+1 dobitak otišao u Knin, a iznosio je gotovo 5,5 milijuna kuna. Pojedinačno po igrama najsretniji brojevi, odnosno oni koji su najviše puta bili izvučeni u Lotu 7/39, Eurojackpotu i Lotu 6/45, u prošloj godini bili su 1, 9, 12 i 24 .

Olakšati situaciju dobitnicima, bar u nekim europskim zemljama, mogu agencije koje prate lutrijske kuće. One se angažiraju za pomoć dobitnicima, umjesto njih organiziraju konferencije za novinare, a poneke imaju i financijske savjetnike koji pomažu u raspodjeli i usmjeravanju osvojenog novca.

'Do sada nas dobitnici nisu tražili konkretne usluge savjetovanja, no mi smo ih u mogućnosti osigurati, učiniti sve što je u našoj moći da im savjetima pomognemo u donošenju odluka, što će i kako učiniti s osvojenim dobicima. Budući da u praksi nismo imali takvih zahtjeva nismo niti razmišljali o angažiranju agencije koja bi se bavila uslugama ovog tipa savjetovanja', kažu u Hrvatskoj lutriji.

Istraživanja pokazuju da je oko 67 posto odraslih u Hrvatskoj, barem jednom u životu igralo neku igru na sreću, te da su muškarci skloniji svim oblicima kockanja i klađenja, osim igranja lutrije, u čemu među spolovima nema razlike.

Prema nekim podacima, ranijih godina u igrama na sreću vrtjelo se oko 20 milijardi kuna prometa na godinu, a pretpostavlja se da je, pod utjecajem ekonomske krize, ta brojka znatno porasla. Prema broju kladionica Hrvatska je ispred Europe, a ima ih četiri puta više nego daleko bogatija Velika Britanija.