VARGA SE TUŽI NA DISKRIMINACIJU

'Zašto se samo liječnicima sudi za pogreške u poslu?'

17.07.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga založio se danas za preispitivanje članka Kaznenog zakona u kojemu se samo liječnici izrijekom spominju kao profesija kojoj se smije suditi za propuste i pogreške u obavljanju svojeg posla

'Nemam ništa protiv toga da i liječnici kao profesija budu apostrofirani u Kaznenom zakonu ako i sve ostale regulirane profesije na razini EU-a također budu taksativno navedene', izjavio je Varga na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Varga kaže da nema ništa protiv toga da se protiv liječnika koji su počinili kazneno djelo provede kazneni postupak, ali smatra da je ta odredba Kaznenog zakona diskriminatorna jer i pripadnici drugih profesija, koje se ne spominju u zakonu, mogu počiniti kaznena djela, poput odvjetnika, arhitekata ili građevinara.

Kako javlja HTV, Ministarstvo pravosuđa zasad nije zainteresirano za izmjene.

'Kaznena odgovornost liječnika postoji u Kaznenom zakonu i ne bismo bili skloni izmjenama', kaže zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt.

Prema procjenama, u Hrvatskoj se godišnje dogodi 5.000 liječničkih pogrešaka s neželjenim ishodima. A liječnik koji postupa prema pravilima struke neće biti kazneno odgovoran. No što je s onima koji su pogriješili?

Tako primjerice slučaj Maškarin traje već osam godina. Prošao je tri suca, sada se čeka četvrti, ali kraj se nazire.

'Bilo bi puno primjerenije, vezano uz ovaj prijedlog ministra, da bude sankcioniran kroz druge zakone, te bi Komora puno primjerenije obavila svoj dio posla koji joj je u nadležnosti', kaže odvjetnica Miroslava Maškarina Ingrid Barić.

Problema je očito mnogo. I kazne su smiješne u odnosu na djela, kaže Đula Rušinović Sunara iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

'Zaštita prava pacijenata počiva zapravo na ispravnoj proceduri rada s pritužbama pacijenata, dakle ne s tužbama, nego s pritužbama', kaže Rušinović Sunara.

Nedavno smo došli do prve zasad nepravomoćne presude za liječničku pogrešku koja je dovela do rođenja invalidnog djeteta. Jedan je liječnik bezuvjetno osuđen na zatvor, jedan uvjetno. A ovih dana u tišini počinju razgovori o novom Zakonu o zaštiti prava pacijenata. Jer postojeći ima previše rupa.