PITA SE SINDIKAT

'Zašto policija nije oduzela pištolj zaštitaru?'

11.08.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Povodom prekjučerašnjeg samoubojstva zaštitara Sokol Marića, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara reagirao je priopćenjem u kojem ističe da će i ovaj nemili događaj, sedmo samoubojstvo u nizu u zaštitarskoj tvrtki Sokol Marić, morati dati odgovore na dosta pitanja, jer je sigurno da se nijedan od zaštitara nije želio ubiti, već se zbog povećanog stresa našao u stanju sužene svijesti, a u ovom slučaju potpomognutom konzumiranjem alkohola na radnom mjestu

'Sve osobe u određenim zanimanjima koje nose oružje posebno su rizične za počinjenje samoubojstva. Depresivna osoba, nažalost, vrlo lako će se poslužiti oružjem. Postavlja se pitanje zašto nema toliko samoubojstava u policiji i vojsci, a oni također duže

oružje', navodi u priopćenju Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara.

Dodaje da se postavljaju pitanja koliko je zaštitar ostvario radnih sati bez adekvatnog odmora u srpnju i kolovozu te kako je moguće da je oko 13 sati zaštitar-vozač s oružjem u pijanom stanju, a da to nitko ne zna. 'Kombi pun novca morao je više puta stati izvan svoje rute da bi zaštitar popio, radi li se o lažnoj solidarnosti njegovih dvojice kolega koji su bili s njim u kombiju, a da ga nisu prijavili, jesu li i oni bili pod utjecajem alkohola i je li policija i nad njima izvršila alkotest?', pita sindikat.

Navodi se i da je kombi za pratnju novca opremljen GPS-om te pita kako to da u Sokol Mariću ne znaju da se kombi zadržava izvan svoje rute da bi se mogao konzumirati alkohol i gdje su interne kontrole Sokol Marića. Sindikat pita i koliko je profesionalno policija postupila kada je izvršila alkotest i zašto mu odmah nije oduzeto oružje. Dodaje se i da zaštitari svake tri godine moraju obaviti specijalistički liječnički pregled da bi mogli nastaviti raditi.

Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara u priopćenju ističe da ne znaju što se u ovoj zemlji još mora dogoditi da netko shvati ozbiljnost i odgovornost zaštitarskog posla. Dodaje da se to od poslodavaca u zaštitarstvu zasigurno ne očekuje, jer oni od svog radnika žele izvući maksimum radi stjecanja što većeg profita uz što manja ulaganja i male plaće. Sindikat navodi da je danas u RH registrirano 260 zaštitarskih tvrtki u kojima je zaposleno oko 20.000 radnika i da je došlo do nelojalne konkurencije mnogobrojnih malih zaštitarskih društava koja ruše cijenu usluga na natječajima te su zaštitari najugroženija radna skupina koja jedva preživljava od mizerne plaće od 2.500 do 3.000 kuna sa svim davanjima.

Pedesetšestogodišnji zaštitar je 9. kolovoza nešto prije 13 sati sudjelovao u prometnoj nesreći Fininim kombijem koji je prevozio vrijednosne pošiljke na Savskoj cesti. Hitac u glavu ispalio si je tijekom očevida te je s teškim ozljedama prevezen u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je oko 16 sati tog istog dana preminuo. U policiji su tada rekli da je pucao službenim oružjem koje je imao uza se.