TERŠELIČ, PUSIĆ I KRUHONJA

Zašto Norac izlazi na slobodu kad se nije pokajao?

  • Autor: D. P.
  • Zadnja izmjena 16.09.2011 15:46
  • Objavljeno 16.09.2011 u 15:11
Mirko Norac u autu

Mirko Norac u autu

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkić

U priopćenju za javnost Documente, Građanskog odbora za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka povodom odluke o prijevremenom otpustu Mirka Norca osuđuje se praksa primjenjivanja dvotrećinske klauzule u slučajevima ratnih zločina

'Prosvjedujemo zbog odluke Komisije za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa koja je pozitivno riješila zahtjev Mirka Norca, osuđenog za ratni zločin, o prijevremenom puštanju na slobodu s obzirom da je izdržao dvije

trećine zatvorske kazne. Smatramo da je pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina', pišu Vesna Teršelič, Katarina Kruhonja i Zoran Pusić.

'Nadležni bi se trebali posebno zamisliti nad rečenicom iz obrazloženja presude prvostupanjskog suda za zločine u Medačkom džepu u kojoj se konstatira da je izostao izraz pijeteta prema poginulima i suosjećanja s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje', kaže se u priopćenju.

Naime, Mirko Norac, osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu. Nije se pokajao ni zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu.

Potpisnici priopćenja podsjećaju i da dodatna istraga i suđenje za zločine u Medačkom džepu trebaju otkriti tko su drugi odgovorni zapovjednici i direktni počinitelji zločina, kao što su namjerna paljenja kuća, ubijanja staraca i starica čija su tijela zapaljena te zločina gađanja noževima živog, za drvo obješenog, zarobljenog vojnika, vješanje za ruke, bičevanja, posipanja soli po krvavim leđima te ponižavanja zarobljenog vojnika.

'Državno odvjetništvo trebalo bi provesti istragu o direktnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti. Isto tako trebalo bi istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a, individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u svezi s tim zločinima', kaže se u izjavi Documente, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka i Građanskog odbora za ljudska prava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi