OBJAŠNJENJA JOSIPOVIĆA I MILANOVIĆA

Zašto nitko nije obavijestio građane da smo u ratnoj koaliciji?

24.09.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska javnost prije dva dana saznala je da je u koaliciji od 50-ak zemalja i međunarodnih organizacija koje slijede Ameriku u ratu protiv Islamske države na teritoriju Sirije i Iraka. O tome nas je formalno obavijestio američki State Department, a predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nisu osjetili obavezu, pa ni običnu potrebu, da javnosti na tu temu upute makar obično priopćenje

Tko i kako odlučuje o hrvatskim vanjskopolitičkim aktivnostima i stavovima? Ako uzmemo primjer sudjelovanja u koaliciji protiv Islamske države (teroristi za koje znamo iz medija da su proteklih tjedana objavljivali brutalne snimke smaknuća zarobljenih novinara i civila), tada možemo površno zaključiti da o svemu što se događa izvan Hrvatske odlučuje Amerika, jer nas ona o našim vanjskopolitičkim aktivnostima i obavještava.

S time se, jasno, ne slaže predsjednik Republike Ivo Josipović
. Na pitanje tportala zašto je hrvatska javnost, za sudjelovanje u koaliciji koja trenutačno ratuje, morala saznati od Amerikanaca - Ured predsjednika ovako odgovara:

'Uz Arapsku ligu, NATO savez i Europsku uniju, u popisu koalicije, država podupiratelja borbe protiv terorističkih aktivnosti i operacija terorističkih skupina i organizacija više je od 50 zemalja. Jasni stavovi o tome izraženi su na nedavnom summitu NATO saveza u Walesu, u izjavama i stavovima državnih dužnosnika te predsjednika Republike. Naše savezništvo jasno je svakome tko je pratio NATO summit.Nema nikakve posebne formalne odluke niti pristupanja nekoj formalnoj koaliciji. Riječ je o političkoj potpori borbi protiv terorizma. Kao i kod ostalih aktivnosti koje nisu obavezne u okviru NATO-a, svaka država odlučuje suvereno i samostalno. Kao i kod drugih kriznih žarišta, Hrvatska se može uključiti kroz pružanje humanitarne pomoći.'

Dakle, budući da nije bilo nikakve formalne odluke i kako je, navode u Uredu predsjednika, riječ tek o jasnom vanjskopolitičkom stavu - hrvatski građani nisu morali biti posebno obavještavani. 'Prema Ustavu, vanjsku politiku suglasno formiraju i provode Vlada i Predsjednik Republike. Hrvatska je odgovorna članica Ujedinjenih naroda, NATO saveza i Europske unije', navode s Pantovčaka.

Naglašavaju da nije riječ ni o kakvom formalnom aranžmanu koje bi tražilo kakvo sklapanje sporazuma, niti je ikakav sporazum o tome prihvaćen ili potpisan.

'Riječ je, za sada, u prvom redu o jasnoj političkoj poruci, usmjerenoj stabilnosti, sigurnosti i ljudskim pravima u državama i društvima ugroženima djelovanjem terorističkih skupina. Nemamo nikakve obaveze sudjelovati u nekim vojnim ili drugim aktivnostima. Naša podrška borbi protiv terorizma kroz Koaliciju ne zahtijeva specifične, nove političke troškove. Konačno, kako sam rekao i prilikom NATO summita, Hrvatska nema namjeru vojno se angažirati', stav je Ive Josipovića.

No predsjedniku Republike, ali i premijeru Zoranu Milanoviću te inoministrici Vesni Pusić na ignoriranju teme zamjeraju kolege u Saboru.

Zastupnik SDSS-a i predsjednik Odbora za vanjski politiku Milorad Pupovac kaže kako je očekivao da se barem Sabor obavijesti o namjerama ulaska u koaliciju, koliko god ona zvučala deklarativno: 'Očekivao bih da se postave kao što su se postavili predsjednici drugih zemalja i da nas obavijeste. Ja sam za partnerstvo i solidarnost, ali i poštovanje partnera i razgovor o tome kako se, i iz koje pretpostavke, partnerstvo može ostvarivati. Mi smo bili zbunjeni jer nitko to nije znao i da je mogućnost ostvarena bez konzultacija državnog vrha i Sabora.'

Premda naša vojska ne sudjeluje u akciji, Pupovac smatra da je informiranje o koaliciji protiv ISIL-a važno jer je Hrvatska zemlja regije unutar koje je visok broj onih koji sudjeluju u različitim vrstama terorističkih organizacija na Bliskom istoku. 'Hrvatska je već imala iskustva u tom pogledu i nema sumnje da, i onda kad se ne vidi neposredna prijetnja, na to treba gledati dalekosežno. Naime, mi ne znamo kako i do koje mjere se ovo može zakomplicirati.'

Bivši ministar vanjskih poslova, HDZ-ov Gordan Jandroković kaže da Hrvatska doista treba biti dio te koalicije, ali i njemu smeta način na koji ta činjenica (ni)je priopćena građanima: 'Ne znam je li se ikada dogodilo da druga država obavijesti hrvatske građane da Hrvatska sudjeluje u koaliciji koja ima potencijalno ratni karakter. To je nesnalaženje Vlade i Ministarstva vanjskih poslova.'

Upit na ovu temu poslali smo i Vladi RH, no odgovor još nismo dobili. No premijer Zoran Milanović danas je u Saboru odgovorio na brojne prozivke zastupnika na tu temu: 'Malo mi je žao da neki naivno i tendenciozno reagiraju na ono što pročitaju na stranicama State Departmenta. Čime mi to sudjelujemo u akciji? Istina je malo drugačija. Hrvatska je solidarna s tim da se sad bori protiv nečega što ja smatram zlom. Mi smo članica NATO-a i ono što se događa na Bliskom istoku je rezidentno, neljudsko zlo i da imam sredstva, bio bih prvi uz Amerikance. Na popisu država koje su u koaliciji je i Austrija, poznata militantna zemlja', bio je sarkastičan Milanović.

Tabak: Ovo nije prvi put da državni vrh ignorira javnost

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak podsjetio je da je ovo već drugi put u samo mjesec dana da o našem sudjelovanju u vojnim akcijama na Bliskom istoku doznajemo iz Washingtona. Posljednja odluka o tome, kaže Tabak, bila je odluka o dodjeli oružja i municije za iračke Kurde.

'Teško da će Hrvatska u toj koaliciji nečemu doprinijeti, ali sve to skupa je u zadnje vrijeme zajednička crta naše vanjske politike. Sklonost tajnosti i neobavještavanju javnosti čak ni o osnovnim stvarima koje se poduzimaju. Ako nagađamo zašto je to tako, možemo doći do različitih zaključaka i mogućnosti', kaže Tabak.