KUKURIKU DUBIOZE

Zašto Milanović vodi koaliciju po principu '1 na 1'?

03.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Premda to nitko nikada neće priznati, Kukuriku koalicija ima ozbiljnih problema u komunikaciji. Nekoliko mjeseci nakon što je premijer Zoran Milanović odbio inicijativu IDS-ovog Ivana Jakovčića da svi partneri zajedno sjednu za stol, Milanović u Banske dvore zove šefa HSU-a Silvana Hrelju

Kukuriku koalicija zasad funkcionira samo na relaciji SDP - HNS. Premijer Zoran Milanović redovito komunicira s HNS-ovom prvom potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić i to je gotovo sav partnerski potencijal. Predsjednik koalicijskog HSU-a Silvano Hrelja uspio je dobiti termin kod premijera, i to za ovaj ili sljedeći tjedan.

Hrelja je potvrdio da se svi partneri zajedno još nisu sastali i kaže da je odluka na premijeru: 'Kada ćemo se sastati, ovisi o premijerovoj volji, ali ja želim s njime direktno komunicirati. Kada me pozove, može samo reći vrijeme i mjesto i ja dolazim.'

Hrelja pretpostavlja da će se na sastanku s Milanovićem dotaknuti i velikog okupljanja svih koalicijskih partnera, ali kaže da ne može ništa prejudicirati. 'Očekujem da će glavne teme razgovora biti mirovinska reforma i Zakon o radu', rekao je Hrelja i naglasio da će se, između ostaloga, zalagati za institut punog radnog staža tako da sustav bude pravičniji prema onima koji su napunili puni radni staž.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić u ponedjeljak je rekla da se ona zalaže za to da se sazove koalicijski sastanak. 'U tome vidimo nešto pozitivno i nadam se da će do toga ubrzo doći', rekla je potpredsjednica Vlade.

U neformalnom razgovoru Pusić je rekla kako ne misli da Milanović namjerno oteže sa sazivanjem sastanka, nego da ga u planiranju vjerojatno sprečava njegov pretrpani dnevni ritam.

Već se mjesecima piše o lošim odnosima šefa IDS-a Ivana Jakovčića i premijera Milanovića. Nakon što je na izbore za parlament EU-a išao sam, bez 'kukuriku' podrške, Jakovčić u svibnju ove godine više nije mogao podnijeti premijerovo ignoriranje. Javno je počeo kritizirati Milanovića, a zatim mu počeo slati pisma koja su na kraju završila načelnim obećanjem Milanovića da će se koalicijski sastanak održati kada bude za to vremena.

Očito je da Milanović ima vremena za sastanke sa svima osim s Jakovčićem. Sasvim je moguće da premijer odugovlači s koalicijskim sastankom iščekujući novog partnera. Naime, IDS je raspisao unutarstranačke izbore za sredinu listopada, a Ivan Jakovčić se nakon 22 godine predsjedavanja strankom prvi put nije kandidirao za šefa IDS-a.

290024,289430,289217,288838