VINKOVIĆ VICOM NASMIJAO SABOR

Zašto je šaran zahvalio Liniću?

21.02.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Svi saborski klubovi podržali su danas konačni tekst izmjena Zakona o zaštiti životinja, koji se usklađuje s zakonodavstvom Europske unije. Iako su se u raspravi svi složili da treba podizati svijest o zaštiti životinja, mnogima je uopće upitno kako se zakon dosad provodio i hoće li se i dalje provoditi

Prvi je u raspravi u ime Hrvatskih laburista skeptičan bio Branko Vukšić zapitavši kako se može očekivati da se primjenjuje zakon o životinjama, kada se ne primjenjuju zakoni o ljudima.

'Razgovarao sam s veterinarima koji tvrde da postoje u Hrvatskoj krave koje nikada nisu vidjele sunce, imaju papke velike kao skije jer nikada nisu hodale po livadi. Te su krave cijeli život vezane u štali. Uostalom koliko ste puta vidjeli stada debelih zdravih goveda kako pasu pored puta?' zapitao se Vukšić

Spomenuo je i same odredbe zakona prema kojima se zabranjuju borbe pijetlova ili pasa, korištenje divljih životinja u reklamama ili na televiziji...

'Iako su kazne za sve te prekršaje relativno velike, za pravne osobe čak do 100 tisuća kuna, a za fizičke do 15 tisuća kuna, i dalje se, primjerice, u Zagrebu organiziraju borbe pijetlova, borbe pasa i dalje se kućni ljubimci izbacuju na ceste pred susjedova vrata i dalje se bez kazni zanemaruju životinje i dalje se itekako iskazuje nemilost prema bićima koja ovise o našoj milosti', kazao je Vukšić.


No koliko god su se svi zastupnici u raspravi složili s tim da treba brinuti za životinje i podizati svijest o njihovoj zaštiti, većina se zastupnika zapitala i koliko se moguće dobro brinuti za životinje u ovakvoj financijskoj situaciji u Hrvatskoj.

'Dakle, jedinice lokalne uprave i gradovi dužni su brinuti se o napuštenim životinjama psima i mačkama, točno. Međutim, stvar je u tome da sve jedinice uprave i gradovi nemaju jednake proračune pa se onda ne mogu na isti način boriti protiv toga da se životinje redovito ne cijepe, da ih njihovi, pa ja bih rekla, privremeni držatelji ne napuštaju, jer to nisu njihovi kućni ljubimci, oni im služe, može se reći, za zabavu kada se djeca izigraju ili kada pas naraste, oni ga uredno puste na cestu, odvedu ga u šumu i tada se stvaraju čopori koji zaista u urbanim sredinama rade velike probleme', spomenula je HDZ-ova Đurđica Sumrak, inače doktorica veterinarske medicine.

S njom se složio i HDSSB-ov Zoran Vinković, koji je u ime svoje stranke predložio da se građanima pomogne na taj način da se smanji PDV na hranu za životinje. Pritom je saborske kolege nasmijao crnohumornim vicom.

'Inače mi Slavonci smo poznati kao veliki ljubitelji životinja. Evo neki dan Mata bio na Jošavi i ulovio šarana. Vratio se kući, kaže Kati - Evo, ispeci ga, naloži vatru i ispeci ga. Kaže Kata Mati - Nemamo drva, nemamo novca, nismo kupili drva. Pa kaže - dobro, onda uključi plin pa ispeci šarana. Kaže - Nemamo ni plina, isključili nam. Pa kaže - Ništa, onda uključi električni štednjak pa ga ispeci. Pa kaže - Nemamo ni struje. I Mata bijesan uzme šarana i vrati ga nazad u Jošavu. Kad eno iz Jošave iskače šaran i viče: Živio Linić, živio Linić!', duhovito je prepričao Vinković.