PRVI ČOVJEK NA MJESECU

Zašto je Neil Armstrong lagao o svojoj slavnoj rečenici?

02.01.2013 u 12:10

Bionic
Reading

'Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo!' Poznata je to rečenica koju je Neil Armstrong izgovorio kročivši na Mjesec 20. srpnja 1969. godine. Ona u originalu glasi: 'That's one small step for a man, one giant leap for mankind.' No neodređeni član 'a' ne čuje se u trenutku kada Armstrong izgovara povijesnu rečenicu. On je tvrdio da se član nije čuo zbog smetnji, a drugi misle da ga je astronaut Apolla 11 samo zaboravio izreći. Velike polemike izazvao je BBC-jev dokumentarac koji pokušava otkriti kada je točno Armstrong osmislio slavnu rečenicu, piše Business Insider

U biografiji iz 2005. godine Neil Armstrong je također rekao da je smislio tu rečenicu samo nekoliko sati nakon slijetanja na površinu Mjeseca. No razgovori s članovima obitelji u novom BBC-jevom dokumentarcu, premijerno prikazanim u nedjelju, ne poklapaju se s tom pričom, piše Business Insider.

U filmu 'Neil Armstrong - prvi čovjek na Mjesecu', astronautov brat, Dean Armstrong, tvrdi da je Neil smislio poznatu rečenicu nekoliko mjeseci prije povijesnog slijetanja. On također potvrđuje da u planiranu frazu nije bio uključen član 'a'.

Nekoliko mjeseci prije nego što je krenuo u Cape Canaveral, Neil je predložio svom bratu da igraju društvenu igru Rizik, a pritom mu je pružio komad papira na kojem su bile riječi koje je smislio. Dean je zaboravio član 'a' za vrijeme intervjua za BBC, a poslije se ispravio.

Neil Armstrong - prvi čovjek na Mjesecu

No zašto bi Neil lagao o podrijetlu slavnog citata?

Dr. Christopher Riley, direktor BBC-jeva filma, nudi jedno moguće objašnjenje: 'Vjerojatno je bilo lakše reći da je to smislio nakon slijetanja, čime je izbjegao daljnja pitanja poput onoga tko mu ga je predložio ili pod čijim je utjecajem bio.'

To je vrlo vjerojatno, jer je Neil bio poznat po svojoj skromnosti i strahu od kamere. Čitav svoj život izbjegavao je novinare i uživao u svojoj privatnosti unatoč tome što je hvaljen kao međunarodni heroj, piše Business Insider.